Apple üçüncü çeyrek rakamlarını açıkladı

Apple, üçüncü mali döneme ait performans verilerini açıkladı. Şirket, bir yıl öncesine göre cihaz satışını artırırken, sadece iPad’de gerileme yaşandı. iPhone satışları 35 milyonu geçti.
Apple, üçüncü çeyrekte iPad dışında tüm cihaz satışlarını artırdı.

Apple, üçüncü çeyreğe ait mali tablosunu kamuoyuna sundu. Şirket 30 Haziran’da sona eren üç aylık dönemde 35.2 milyon iPhone; 13.27 milyon iPad; 4.41 milyon Mac ve 2.96 milyon iPod satışı gerçekleştirdi. Apple, bir yıl önceki aynı dönemde 31.24 milyon iPhone ve 14.62 milyon iPad satışı gerçekleştirmişti.

apple-satis

Mac ve iPod satışları olmak üzere beklentileri karşılayan satışlar, iPhone’da da yüzleri güldürdü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 7 artan iPhone satışları, en son çeyrekte yüzde 12 büyürken, Mac satışları yüzde 20 artarak beklentileri bile geride bıraktı.

Apple’ın dönem net karı ise 7.7 milyar dolar olarak açıklandı. Böylece Thomson Reuters’ın 7.49 milyar dolarlık tahmini az da olsa geçilmiş oldu. Gelir ise 37.98 milyar dolar olarak belirtilirken, hisse başına 1.23 dolarlık kar açıklandı.

Apple CEO’su Tim Cook, elde edilen performansın beklentileri karşıladığını ancak ABD ve Batı Avrupa piyasalarında yüzde 5’lik bir gerileme olduğunu belirtti. iPad satışlarında müşteri memnuniyet oranının yüzde 98 olduğuna dikkat çeken Cook, ilk kez iPad alan kullanıcıların da bu oranda yer aldığını ifade etti.

Cook, Apple’ın mevcut mali yıl içinde 29 satın alım gerçekleştirdiğini ve ‘çok sayıda yeni ürün ve hizmet hazırladıklarını’ belirtti. Cook, yeni ürünlerin sunulması için sabırsızlandıklarını da dile getirdi.

Cook’un sözlerinden, bu yıl sonunda sunulması planlanan iWatch ve Beats ile geliştirilen muhtemel dijital müzik platformuna değindiği tahmin ediliyor.Cook açıklamasında, sonbaharda sunulacak iOS 8 ve OS X Yosemite ile kullanıcı tecrübesini artacağını dile getirdi.

Kaynak: Al Jazeera

Share