Cebiniz şarjdayken bilime hizmet etsin

Berkeley Üniversitesi’nin geliştirdiği BOINC projesi, akıllı telefonlarınız şarjdayken bilime gönüllü katkı sunmanızı sağlıyor. Uygulamada kanser, AIDS, çevre, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi araştırmalar yer alıyor.

Bilim insanları büyük araştırmalar için dev bilgisayarlara ihtiyaç duyarlar. Karmaşık problemleri çözebilen süper bilgisayarlar ise kısa süreli kiralamak için dahi çok pahalı. “Kemer sıkma” politikalarının uygulandığı günümüz dünyasında hükümetler üniversite bütçelerini kısarken bilimin ilerlemesine yardımcı olabilecek birileri var: Siz! Nasıl mı? Cep telefonlarınızla ve tabletlerinizle.

Cebiniz şarjdayken bilime hizmet etsin

Cebiniz şarjdayken bilime hizmet etsin

TELEFONUNUZ BİLİMİN HİZMETİNDE
Sahip olduğunuz elektronik cihazların içindeki işlemciler birkaç yıl önce yalnızca masaüstü bilgisayarların yaptığı işleri yapabilecek güce kavuşsa da zamanın çoğunu cebinizde veya masanızda boş durarak geçiriyorlar. İşte bilim insanları, telefon ve tabletlerinizin boş dururken kullanmadığı işlemcileri kullanarak karmaşık problemleri çözmek istiyorlar. Android telefon ve tabletlerinize indirebileceğiniz BOINC uygulaması tam da bu işi yapmak için yaratılmış.

ŞARJ ÇEKİNCENİZ OLMASIN
Üstelik bu uygulamanın telefon veya tabletinizin pilini bitirebileceği endişesi yaşamanıza da gerek yok. Berkeley Üniversitesi’nin geliştirdiği BOINC yalnızca telefonunuz şarja takılıyken ve pil doluyken çalışıyor. Kablosuz ağ üzerinden indirdiği 1 MB’lık dosyaları işledikten sonra sisteme geri gönderen bu uygulama siz gece uyurken veya ofiste masanızda otururken bilime gönüllü bir katkı vermenizi sağlıyor.

HER KONUDA ARAŞTIRMA VAR
BOINC’i indirdikten sonra yapmanız gereken şey projelerden birine kaydolmak. Şu anda uygulamada 10 farklı proje bulunuyor. Bunlardan bazıları tek bir konu hakkında araştırma yaparken bazıları birden çok alanda araştırma yürütenlerin bir araya geldiği projeler oluyor. Örneğin SIMAP projesi yalnızca protein dizinleri üzerine çalışırken World Community Grid adlı projenin içinde kanser, AIDS ve daha birçok araştırma paketi yer alıyor. Çevre, iklim değişikliği ve yapay zeka gibi çok sayıda alanda çalışan projeler de var. Birden çok proje ekleyebileceğiniz bu uygulamada proje ekleme aşamasında kayıt olmanız gerekiyor. Bu basit kayıt işlemi sayesinde verdiğiniz destekle topladığınız puanlar hesabınıza yazılıyor.

BİLGİSAYARLAR İÇİN DE VAR
BOINC şimdilik yalnızca bilgisayarlar, Android telefonlar ve tabletler için var. Uygulamayı geliştiren bilim insanları iOS işletim sisteminin gönüllü çalışma programları açısından hukuki engeller barındırdığını söylese de gelecekte bunun değişebileceğini de ekliyorlar. BOINC’in telefon ve tablet versiyonunu bit.ly/1cs00jy linkinden, bilgisayar versiyonunu ise bit.ly/1oUb26c adresinden indirebilirsiniz.
Kaynak:Birgün

Share