Dinlenemeyen telefon üretildi!

Herkes ‘dinleniyor muyum’ acaba diye paranoyaklaştı! Çözüm Türk bilim adamlarından geldi.

 Tübitak dinlenemeyen telefon üretti

Tübitak dinlenemeyen telefon üretti

Türkiye’de son zamanlarda gündemden düşmeyen telefon dinlemelerine teknoloji çare buldu.

Artık bu cep telefonlarını dinlemek mümkün olmayacak.Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bir ilke daha imza atarak, Türkiye’de ‘kriptolu’ yani dinlenemeyen cep telefonu üretti.

Konuşurken sese değişik işlemler uygulayan telefon, sesi sayısala dönüştürüyor, şifreliyor, konuşmayı da iletim ortamına da şifreli olarak çıkarıyor.

ASLINDA KRİPTO CİHAZI

UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) başuzmanlarından Çağrı Koç, tasarımı, mekaniği, üretimi içindeki bütün modüllerinin milli olarak geliştirildiğini söyledi.

Koç, “Uzaktan erişerek herhangi bir şeyi telefona yaptırmak mümkün değil. Yabancı kaynaklı bir ürün uzaktan erişerek mikrofonu açılabiliyor. Bunun özelliklerinden birisi ise bu tür özelliklere kapalı olması. Biz aslında bu ürüne cep telefonu denmesinden de çok hoşlanmıyoruz. Bu özel olarak tasarlanmış GSM şebekesi üzerinde şifreli iletişimi sağlayan bir kripto cihazıdır” diye konuştu.

Koç, TÜBİTAK’ın ürünü geliştiren bir yer olduğunu ancak kriptografik ürünlerin kullanımını sağlayan yerin Milli Savunma Bakanlığı olduğunu ve kurumların da bakanlık üzerinden başvuru yapmaları halinde ürünü tedarik edebileceklerini söyledi.

Share