Lego telefon geliyor

Google, tüketicilerin konfigürasyonunu kendilerinin yapabileceği “modüler” akıllı telefon üretmeyi planlıyor.

Google, kendisine ait Google Play’de yazılım uygulamalarını satışa çıkardığı gibi kan şekeri monitörü ve kamera gibi donanımsal modülleri de bir “uygulama mağazasında” satışa çıkaracak.

Modüller Google’ın Ara Projesi olarak açıkladığı telefonun metalden yapılmış “iç-iskeletine” entegre edilebilecek. Tasarımcılar, yassı dikdörtgen şeklindeki “modüllerin” bu çerçeve içerisine yerleştirilebileceğini ve mıknatıslar tarafından bu bölgelerde tutulacağını belirtiyor.

TELEFON ÜRETMENİN YENİ YOLLARI VAR

Telefonun konseptini geliştiren Google’ın İleri Teknoloji ve Projeler Grubu başkan yardımcısı Kaigham Gabriel, “Akıllı telefonların şu anki yapımı doğal. Ancak telefonları üretmenin yeni yolları var.” dedi. Gabriel, Salı günü ilki yapılan Ara Projesi geliştiriciler konferansında açıklamalarda bulundu.

moduler-akilli-telefon

HER MODÜLÜN KENDİSİNE HAS GÖREVİ OLACAK

Her bir modülün kendisine has görevi olacak. Bir modül batarya işlevi görürken bir diğeri kablosuz anten veya kamera olarak kullanılabilecek. Google iç iskeletin tasarımını kontrol edecek şirket dışı geliştiriciler ise modüllerin.

Google, donanımsal modüllerin büyük ekosistemini inşa edecek binlerce geliştiricinin yaratıcılığından faydalanmayı umut ediyor. Google ilk etapta temel işlevlere sahip giriş seviyesi bir telefon ile başlamayı planlıyor ki bu telefonun üretim maliyetinin 50 dolar civarında olması bekleniyor. Google telefonun satış fiyatının ne kadar olacağı ile ilgili bir bilgi ise vermedi.

EK MODÜLLER SATIN ALINABİLİR

Google ayrıca tüketicilerin telefonlarının ne yapmasını istediğine bağlı olarak ek modüller satın alabilecekleri bir online mağazayı da hayata geçirmeyi planlıyor.

project-ara

Gabriel, “Bu mağazanın uygulama mağazası gibi olmasını istiyoruz. Telefonunuzda bir kan şekeri monitörü veya çakmak isteyebilirsiniz. Bunlara neden sahip olmayasınız?” diyor.

Apple’ın App Store’u ve Google’ın Google Play’i gibi yazılım tabanlı uygulama mağazaları zengin kar kaynakları. Bu mağazalar uygulamaların satın alımında harcanan paranın yaklaşık yüzde 30’unu kendileri alıyor.
project-ara2

Kablosuz ve dijital medya sektörlerine odaklanan yatırım bankası Rutberg & Co. araştırma müdürü Rajeev Chand, Ara Projesi ile kullanıcıların her 18 ayda bir telefonlarını değiştirmek yerine ek cihazlar ile daha ucuz ve sık bir şekilde telefonlarını güncelleyebileceklerini söyledi.

Chand ayrıca Ara Projesi’nin başarısı için büyük donanım üreticilerinin platformu benimsemesi ve kendi modüllerini üretmesi, kablosuz ağ operatörlerinin de bu gemiye binmeleri gerektiğini söyledi.

Chand, sorunun ise tüketicilerin çoğunun telefonlarını yeni kompleks parçalar ile kişiselleştirmek için zaman ayırmayı isteyip istemeyeceği olduğunu belirtti.

Chand, “Bunun için bir tüketici pazarı oluşmayabilir” dedi.

motorola_project_ara

MODÜLLER İÇİN YARDIMCI UYGULAMA

Telefonun yaratıcıları kullanıcıların modülleri seçmelerine yardımcı olmak için bir uygulama üzerinde çalışıyor.

Ara Projesi’nin müdürü Paul Eremenko, kullanıcının yaptığı seçimden nasıl etkilendiğini ölçmek için göz takibi ve kalp atışı sensörü kullanmayı planladıklarını da belirtti. Eremenko, stres seviyesinin artması durumunda konfigürasyon tanımlayıcının seçimleri eleyeceğini ve daha uygun seçimleri göstereceğini söyledi.

Eremenko açıklamasında, “Bu akıllı telefonun ekosistemi gelişiminin ilk safhasında, otomobillerin 1900’lü yıllarda olduğu gibi. O zamanlar herhangi bir rengi seçmekten çok otomobilde siyah rengi alırdınız. Ancak bugün otomobillerin değerinin yaklaşık yüzde 25’ini modifiye edilebilirliği oluşturuyor. Akıllı telefonlarda da bunu yapmak istiyoruz.” dedi.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share