Microsoft’tan Android telefon

Amerikan yazılım devi Microsoft, Nokia’nın telefon birimini satın aldıktan sonra ilk telefonunu çıkardı.

Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi Microsoft’un kendi işletim sistemi olan Windows’a rakip görülüyordu.

Bu nedenle Nokia X2’nin Android işletim sistemiyle çalışıyor olması dikkat çekti.

Microsoft, Nokia X2’nin kullanıcılara, önceden yüklenen uygulamalar aracılığıyla, bulut tabanlı hizmetlerden yararlanma olanağı sağlayacağını açıkladı.

Teknolojik iletişim danışmanlığı şirketi CCS Insight’tan Ben Wood Microsoft’un Android işletim sistemini seçmesinin stratejik bir nedeni olduğunu belirtti.

nokia-android

Wood, “Microsoft’un Android işletim sistemli telefon üretiyor olması çok şaşırtıcı, fakat Microsoft’un bu tutumunun ardında, sadece Windows telefon platformunun değil, şirketin bütününün çıkarını gözetme kararlılığını görmek mümkün.”

Bazı sektör uzmanları, Microsoft’un Nokia’nın düşük maliyetli Asha işletim sisteminin akıllı telefonlar arasında başarı elde edememesi nedeniyle Android’e yöneldiğini belirtiyor.

Nokia X2 serisi orijinal Nokia X serisinin devamı. Nokia X serisi Pakistan’da en çok satan telefon. Bu telefonlar, Hindistan, Rusya, Kenya ve Nijerya’da da önemli bir pazar payına sahip.

Yeni X2 serisinin fiyatının 135 dolar olacağı söyleniyor.

Yeni özellikler arasında Nokia X serisine kıyasla daha büyük bir ekran (11 cm), iki katı bellek (1GB RAM), daha uzun ömürlü pil ve ön kamera bulunuyor.

Uygulamalar

Telefonda önceden yüklü uygulamalar arasında görüntülü konuşma uygulaması Skype, elektronik posta servisi Outlook ve bellek uygulaması olan OneDrive uygulamaları mevcut.

Microsoft yeni telefonda bu sıkça kullanılan uygulamaların yanı sıra, arama motoru Bing, iş odaklı sosyal medya uygulaması Yammer ve dijital defter diye tanımlanan OneNote uygulamasını da öne çıkarmayı hedefliyor.

X2 serisinde Windows arayüzü kullanılıyor. Microsoft’un bu seriyle kullanıcıları ileride daha yüksek fiyatlı olan Microsoft Lumia’ya yönlendirmeyi planladığı belirtiliyor.

Windows telefonlar, şu anda aralarında Instagram ve Vine da bulunmak üzere 250 binin üzerinde uygulama çalıştırabilmekle beraber hâlâ Android’in çalıştırabildiği bazı bankacılık uygulamaları ve oyunları çalıştıramıyor.

Kaynak:BBC Türkçe

Share