Yeni iPhone’lar iki kıtada başarısız oldu

Apple, yeni iPhone modellerinin satışa sunulmasının ardından geride kalan yaklaşık 2 aylık sürede birçok kıtada pazar payını artırırken, iPhone 5’in elde ettiği başarının az da olsa gerisinde kaldı. Apple, büyük sürprizi Windows Phone’un çıkışa geçtiği Avrupa’da yaşadı.

Yeni iPhone'lar iki kıtada başarısız oldu

Yeni iPhone’lar iki kıtada başarısız oldu

Şirket değerini bu ay içinde 500 milyar doların üzerine taşıyan Apple, iPhone 5S ve 5C modelleriyle birçok ülkede farklı performanslar ortaya koydu. Yeni iPhone’lar ABD ve Japonya pazarına egemen olurken, Avrupa ve Avustralya’da beklenen başarıyı elde edemedi. Yakkaşık 2 aylık satışların ardından, iPhone 5S ve 5C’nin selefleri iPhone 5’in başarısını tekrarlayamadığı görüldü.

Kantar araştırma şirketinin hazırladığı rapora göre, Ağustos-Ekim’i kapsayan üç aylık dönemde iPhone 5S ve 5C satışları ABD ve Japonya’da patladı. Üç ayda Japonya’da yapılan akıllı telefon satışlarının yüzde 76.1 olurken, ABD’de geçtiğimiz yıl aynı dönem yüzde 48.1 olan bu oran yüzde 52.8’e yükseldi.

SADIK KULLANICILAR ‘5S’ DEDİ
Apple, her ne kadar kendi krallığında ve Japon piyasasında istediğini bulsa da, Avrupa’da Windows Phone sürprizi yaşadı.

İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın ekonomisi güçlü 5 ülkesinde satışların sadece yüzde 15.8’ini ele geçiren iPhone 5S&5C, Android’le arasındaki farkı da kapayamadı. Android tabanlı telefonlar, Avrupa’da geride kalan üç aylık dönemde satışların yüzde 70.9’unu temsil ederken, Windows Phone payını yüzde 10.2’ye yükseltti ve ilk kez yüzde 10 barajını aştı. Apple’ın Avrupa’da en başarılı olduğu ülke, satışların yüzde 28.7’sini yakaladığı İngiltere oldu.

Kantar analisti Dominic Sunnebo, düşük bütçeli iPhone 5C tercih eden tüketicilerin ortalama yaşının 38, iPhone 5S alanların ise 34 olduğunu belirterek, “iPhone 5C tercih eden kullanıcıların en az yarısı Samsung ve LG gibi rakip markalardan dönüş yaptı. iPhone 5S alanların yüzde 80’i ise Apple’a sadık kullanıcılar” dedi.

AVUSTRALYA’DA DÜŞÜŞ
Apple’ın beklemediği bir gerileme yaşadığı ikinci önemli kıta, Avustralya oldu.

Apple, bir önceki Kantar raporunda yüzde 33 paya sahip Android’in arkasından yüzde 26.8’le gelirken, Ağustos-Ekim döneminde yüzde 3.9 düşüş yaşadı. Android ise yüzde 8.9 büyümeyi başararak iOS ile arasındaki farkı iyice açmayı başardı.

Avustralya piyasasında akıllı telefon özellikleri bulundurmayan ‘içerik telefonlar’ yüzde 30’un üzerinde pazar payına sahip.

En son tablo, Apple’ın düşük bütçeli ve içerik telefonlarına karşı iPhone 5C’den daha cazip bir teklif sunması gerektiğini söylüyor olabilir.
Kaynak:ntvmsnbc

Share