Yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır? IMEI kaydı nasıl yapılır? İşte yurtdışından telefon getirmek isteyenlerin bilmesi gerekenler, Pasaport işlemleri, kaç günde pasaporta işlenmeli neler yapılmalı sorularının cevabını bu haberde bulacaksınız.

 

yurtdisindan-telefon-getirmek

Yurtdışından gelen telefon nasıl kullanılır? IMEI kaydı nasıl yapılır? İşte yurtdışından telefon getireceklerin bilmesi gerekenler, Pasaport işlemleri, kaç günde pasaporta işlenmeli neler yapılmalı sorularının cevabını bu haberde bulacaksınız.

Cep’te hayati tuşlar “*#06#”

Yurtdışından getirilen cep telefonların kayıt altına alınabilmesi veya cep telefonunuz çalındı vakit cihazınızı IMEI numaranızın bilmeniz gerekiyor. Bir hayli kişinin bilmedi IMIE numarasını öğrenmek ise çok basit. Bütün cep telefonu cihazlarında “*#06#” tuşlarını tuşladığınız vakit IMIE numaranızı öğrenebiliyorsunuz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan yurtdışında getirilen cep telefonların nasıl kayıt altına alınacağına dair mühim bilgiler veriliyor.

yurtdisindan-getirilen-cep-telefonu-kayit-islemleri

60 GÜN İÇİNDE KAYIT YAPTIRMALISINIZ

Yurtdışından getirilen telefonlar 60 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 60 gün içinde kayıt edilmemesi halinde iletişime kapatılmaktadır.IMEI bilgisine sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar) Yolcu beraberinde getirilen cihazların kayıt işlemleri 60 gün içerisinde yapılması gerekiyor.

IMEI NUMARASINI NASIL ÖĞRENİRİM?

IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak sureti ile öğrenilebiliyor.

NASIL KAYIT YAPTIRILACAK

Yolcu beraberinde getirilen cihazın sahibi cihazının kayıt altına alınması için lüzümlu belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapar. e-devlet sisteminden kayıt hakkını sorgulaması; harç ücretini yatırması (131.50 TL) ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işleminde pasaport sahibi, şahsına ait bilgileri e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr İnternet adresinden sisteme girerek cihaz kaydını yaptırabiyor. e-Devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi bir bir belge istek edilmemekte olup kontroller elektronik ortamda yapılıyor.

2015-en-iyi-telefonlar

PASAPORTA DİKKAT

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki sene içerisinde herhangi bir bir cihaz kayıt işleminde bulunulmamış ve kişinin Türkiye’ye giriş düzenlediği tarihten itibaren 60 günü geçmemiş olması gerekiyor.

PASAPORTUNUZU KULLANDIRTMAYIN

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın düzenlemesine göre bir şahıs yurt dışından 2 yılda 1 cihaz getirebiliyor. Bu düzenleme çerçevesinde Ülkemize ne biçimde getirildiği belli olmayan cihazların kayıt işleminin yapılması legal olarak müsait olmadığından pasaportunuzun başkaları tarafından kullanılması halinde doğacak olan legal mesuliyet tarafınıza ait… Ayrıyeten kayıt altına alınan cihazın kabahat teşkil eden bir olaya karışması halinde legal mesuliyet pasaport sahibine ait…Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 31.01.2008 tarih ve 2981 sayılı yazısı ile 01.02.2008 tarihinden itibaren 2 takvim senesi içerisinde 1 sayı cep telefonunun yurda getirilebileceği tespit edilmiş durumda.

Share