42 yıl sonra ortaya çıktı

Gizemli bir şekilde ortadan kaybolan Mars 3, ortadan kaybolduktan tam 42 yıl sonra keşfedildi.

42 yıl sonra ortaya çıktı

42 yıl sonra ortaya çıktı

Kızıl Gezegen’e gönderilen ilk insan yapımı keşif araçları arasında yer alan ancak gizemli bir şekilde ortadan kaybolan Mars 3, ortadan kaybolduktan tam 42 yıl sonra keşfedildi. NASA’nın Kızıl Gezegen’i gözlemleyen Mars Yörünge Keşif Aracı (MRO), yüksek çözünürlüklü fotoğraflarında Mars 3’ün on yıllardır yattığı yeri buldu.

Mars’a Ağustos 2012’de gönderilen Curiosity uzay aracı, Kızıl Gezegen’de topladığı kaya ve kum örneklerini deney cihazları sayesinde analiz edebiliyor.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Rusya’nın 1971’de Mars’a gönderdiği ikiz keşif araçları Mars 2 ve Mars 3’ün geride bıraktığı tek kalıntının izini bulduklarını açıkladı.

Rus yapımı Mars 2 ve Mars 3 keşif araçları, 1971’de Mars’ın yörüngesine girdi. Mars 2, inişte parçalanırken, Mars 3, 2 Aralık günü başarılı bir şekilde yere inmeyi başardı. Buna rağmen, 14.5 saniye sonra Dünya’ya sinyal göndermeyi kesti.

NASA’nın 2006 yılında Mars yörüngesine giren MRO aracının, henüz 2007 yılında çektiği fotoğraflarda, 42 yıl önce kaybolan Mars 3’ü tespit ettiği anlaşıldı. Kasım 2007’e ait olan ve Mars 3’ü 45 derece güney, 202 derece boylamında, Ptolemaeus Krateri içinde gösteren fotoğrafların yeni farkına varıldı.

NASA’nın web sitesinde verdiği bilgiye göre, Mars 3’ün yavaşlatma roketi, paraşütü ve ısı kalkanının yerini gösteren fotoğraflar, 1.8 milyar piksel veri içeriyor. Bu veri, tüm görüntünün sığması için 2.500 bilgisayar ekranının gerektiği anlamına geliyor.

MARS ATMOSFERİNDEN GEÇEN İLK UZAY ARACI

MRO’nun HiRiSE kamerasıyla çektiği görüntüleri inceleyen gökbilimciler, ilk başta etrafa saçılmış donanımın ne olduğunu çıkaramadı.

Mars keşif aracı Curiosity’nin Rusya’daki web tabanlı topluluğunun başındaki isim Vitali Egorov, HiRiSe ile çekilen fotoğrafları inceleyerek, diğer Rus araştırmacılarla beraber donanımların Mars 3’e ait olduğunu tespit etti.

Egorov, “Mars keşfinin bugün herkes için geçerli olduğunu göstermek istiyoruz… Aynı zamanda MRO’nun çektiği görüntüler bize ülkemizin tarihini yıllar sonra tekrar hatırlatıyor” dedi.

Mars 2 ve Mars 3, her ne kadar Rusların büyük ümitler beslediği keşif araçları olsa da, Mars 2, 27 Kasım 1971’de parçalanırken, Mars 3, iki hafta sonra başarılı bir iniş yapmayı başardı. Ancak saniyeler sonra, sessizliğe gömüldü.

NASA, Mars 3’ün izlerini gösterse de, Kızıl Gezegen’in güney yarımküresindeki Ptolemaeus Krateri’nde 168 km’lik alana yayılan donanımların daha fazla incelemeden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

MRO görüntü analiz ekibinde yer alan Arizona Üniversitesi’nden Alfred McEwen, “Yerde gördüğümüz izler Mars 3’ün inişiyle uyumlu bilgiler sunuyor ancak alternatif olasılıkları gözden çıkaramayız” dedi.

MRO, 5 Ağustos 2012’de Mars’ın Gale Krateri’ne inen Curiosity’nin de inişini gözlemlemiş ve tarihi inişin birçok fotoğrafını çekmişti.

Kaynak:ntvmsnbc

Share