Ağustos’ta yıldız yağmuru
Ağustos geceleri, ”yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak.
Ağustos geceleri, halk arasında ”yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Saatte 50 yıldızın atmosfere gireceği gökyüzü şöleni, 12-13 Ağustos tarihlerinde Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nin şehir ışıklarından uzaktaki İncek yerleşkesindeki etkinliklerde de izlenebilecek.
AA muhabirinin, Ankara Üniversitesi Rasathanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen akan yıldızlar, meteor yağmurları içinde en çok bilinen gök olayları arasında yer alıyor.
Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen akanyıldız yağmurlarını izlemek için ne bir teleskoba ne de başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor. Gökyüzünün açık olduğu herhangi bir gecede, gece boyunca en az 5-6 tane akanyıldız görebiliyor. Dönemsel olarak tekrarlayan akanyıldız yağmurlarından birini de Ağustos’ta gözlenebilen Perseid akanyıldız yağmurları oluşturuyor.
Ankara Üniversitesi Rasathanesi, özellikle şehir ışıklarından uzakta çıplak gözle rahatlıkla gözlenebilen yıldız yağmurları için 12-13 Ağustos tarihlerinde özel bir etkinlik düzenliyor. Saat 20.00’da başlayacak olan etkinlikte katılımcılar, akanyıldızlar konusunda bir sunum dinleyerek merak ettiklerini öğrenme fırsatına da sahip olacaklar.
Bu tarihte maksimum etkinliğine ulaşan perseidler, zaman zaman şehir ışıklarından uzakta saatte 50 akanyıldızın atmosfere girişinin izlenebildiği gökyüzü etkinliklerinden biri olarak biliniyor.
Şanslı gökyüzü meraklıları, ışık kirliliğinden uzakta bir yerde gözlem yaptıklarında saatte onlarca akanyıldıza tanık olabilecek.
Rasathane yetkilileri, akanyıldız yağmurunu uzun saatler boyunca izlemek isteyenler için uyku tulumlarını getirmelerini öneriyor.
Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye http://rasathane.ankara.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.