• Home »
  • Uzay »
  • Çin’den 30 futbol sahası büyüklüğünde teleskop!

Çin’den 30 futbol sahası büyüklüğünde teleskop!

Düşük kalite taklit ürünleri ile nam salan Çin, perdenin ardında yüksek teknoloji harikası atılımlarda bulunmaktan geri kalmıyor.

cin-dunyanin-en-buyuk-teleskopu

Bu gayretin sonuçlarından sadece bir tanesi olan dev radyo teleskop 2016 yılında tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak ve milyarlarca ışık yılı uzaklıktan gelen sinyalleri algılayabilecek. Teleskobun çevresinde yürüyerek bir tur atmak 40 dk kadar bir süre alıyor.

Yapımı tamamlanmak üzere olan dev radyo teleskobu, Pekin’in uzaylı yaşam formları aramak konusunda öncü konumuna yükselmesini sağlayacak. 30 futbol sahası büyüklüğünde olan teleskop on milyarlarca ışık yılı uzaklıktan gelen sinyalleri başarı ile dinleyebilecek kapasitede olacak ve farklı yıldız sistemlerinde bulunma olasılığı olan akıllı yaşam formlarının ürettikleri radyo sinyallerini arayacak. Teleskop aynı zamanda geleceğin enerji kaynaklarından birisi olması beklenen doğal hidrojen de arayacak.

cin-teleskop-1

Projenin başındaki bilim insanı Nan Rendong, ”Bir radyo teleskobu son derece hassas bir kulak gibidir. Bir yıldırım fırtınası esnasında ötmekte olan bir cırcır böceğinin sesini işitebilecek güçtedir” açıklamasını yapıyor.

Çin ekonomik gücünü teknoloji bilgisiyle harmanlaması sayesinde uzay araştırmaları konusunda öncü konumundaki ülkelerden biri olmak istediğini göstermiş ve bu alandaki yarışa katılmıştı. 2003 yılında dünya yörüngesine insanlı araç gönderen 3. ülke olmayı başarmış, Çinli Taykonotlar (astronot) uzay yürüyüşü yapmışlardı. Çin’in dünya yörüngesinde inşası süren bir uzay istasyonu bulunduğu gibi, Ay’a insansız bir uzay aracı göndermeyi başarmışlardı.

cin-teleskop-2

Share