Çölde Mars simülasyonu!

Curiosity gözlem aracının Mars görüntüleri kızıl gezegen hakkında ipuçları veriyor. Meteor çukurları, dev volkanlar, derin kanyonlar kızıl ovalar ve çöllük alanlar marsın yüzeyini oluşturuyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Utah eyaletinde ise Mars’a çok yakın bir yüzey bulunuyor.bulunuyor. Mineral yoğunluğa sahip bölgede ne su ne de hayat var. Taşların mantar şeklinde olduğu bölge Mart ayında Mars simülasyonları yapılması için seçildi.
utah-colu-mars-deneyi

Belçika Katolik Üniversitesi’nden 6 öğrenci, ‘Mars Görevi’ isimli bu bilim deneyi için Utah’a geldi. Çölde geçirecekleri 15 günde öğrenciler Mars’ta yaşamı test edecekler.

Ekip lideri Bastien Mathurin çöllük alanı anlattı: “Toprağa bakarsanız büyük oranda pas gözleniyor. Çok tepeli ve kırmızı bir alandan bahsediyoruz. Bunlar Mars’a çok benzer özellikler.”

Mars’ta sıcaklık -60 dereceyi bulurken Belçikalı öğrenciler Utah çölünde soğukla değil sıcakla mücadele ediyorlar.

Öğrenciler tıpkı Mars’taymış gibi hareket etmek ve düşünmek zorunda. Kurumuş göllerden veri alan gençler, örnekleri araçlarında inceliyor.

Sahte Mars yüzeyi ise onlara çalışmalarında pek yardımcı olmuyor. Bölge oldukça kaygan ve tozlu.

İstasyonlarında hummalı bir çalışma içerisinde olan ekibin biyoloğu Florian Commans çalışmalarından bahsetti:

“Burada verileri inceliyor, tanımlıyor hatta farklı testlere tabi tutarak farklı alanlarda bakterilerin tutumunu izliyorum. Örneğin Mars’ta bir bakteriye rastlasak yapacağımız türden. Bu kadar paslı bir alanda bulamayacağımız aşikar ancak yüzeyin bir kaç metre altında bulunabilir.”
utah-colu-mars

6 kişilik öğrenci ekibi istasyonlarında tıpkı uzay mekiğinde olduğu gibi zorlu şartlarda yaşıyor.
Tüm alanı daha güçlü bir internet bağlantı sinyali bulabilmek için arıyorlar.

Share