Discovery emekliliğe ayrılıyor

En çok seyahat eden Discovery uzay aracı son yolculuğuna başladı.
Dünyanın en çok seyahat eden uzay gemisi Discovery uzay mekiği dün gece TSİ 23.50’de son yolculuğuna başladı.

39. ve son kez uzaya fırlatılan Discovery, Dünya’nın yörüngesinde 354 km uzakta bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) altı astronot ile uzaydaki ilk insansı robot olacak Robonot’u ve yeni bir depolama modülünü götürüyor.

Şimdiye kadar 250 milyon km uçan, NASA filosunun en çok seyahat eden mekiği Discovery’nin bu yolculuğundan sonra yapılacak bir seferin ardından 30 yıllık mekik programının da sona ermesi muhtemel görünüyor.

Discovery emekliliğe ayrılıyor

Discovery emekliliğe ayrılıyor

Discovery’den sonra 134. sefer için 19 Nisan’da Endeavour fırlatılacak. Bundan sonra da halen Kongre’de görüşülmekte olan 2011 bütçesinde gerekli kaynak ayrılırsa 135. ve sonuncu uçuş için 28 Haziran’da Atlantis’in uzaya gönderilmesi öngörülüyor.

Dış yakıt tankındaki sızıntı ve çatlaklar nedeniyle Discovery’nin fırlatma işlemi kasımdan beri erteleniyordu. Şimdiye dek dünyanın etrafını 5 bin kez dönen Discovery, saatte 28 bin km hıza ulaşıyor.

AVRUPA UZAY ARACI ATV

Bu arada, Avrupa uzay ajansı ESA’nın pilotsuz uzay gemisi (ATV) Johannes Kepler, bugün TSİ 17.47’de UUİ ile kenetlenecek.

UUİ mürettebatına 7 tondan fazla ikmal malzemesi götürecek ATV’nin UUİ’ye 12 saat mesafede bulunduğunu belirten, merkezi Fransa’nın Toulouse kentinde bulunan Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi’nin “operasyonlar” şefi Martial Vanhove, pilotsuz yük gemisinin tüm cihazlarının mükemmel çalıştığını ve yerden 350 km irtifada saatte yaklaşık 28 bin km hızla yol alan iki aracın sorunsuz şekilde kenetlenmesinin beklendiğini belirtti.

UUİ’ye ilk kez 2008’de Jules Verne ile ikmal yapan Avrupa uzay gemisi ATV’nin Rus Progress-M ve Japon H-II uzay gemilerinden daha fazla yük taşıma kapasitesi bulunuyor.

Share