• Home »
  • Uzay »
  • Fotoğrafçılara müjde Meteor yağmuru Ekim’de de geliyor

Fotoğrafçılara müjde Meteor yağmuru Ekim’de de geliyor

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Araştırmacısı ve İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astromoni ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında “yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurunun geçen yıllara göre bu yıl daha az görüldüğünü söyledi.

samanyolu-milkyway

Esenoğlu, Perseid gök taşının 10 binlerce parçanın güneş ışınları ve çekimin etkisiyle “Swift – tuttle” adlı kuyruklu yıldızdan koptuğunu, bunun da gökyüzünde görsel şölene yarattığını belirterek, olayın halk arasında “yıldız kayması” olarak adlandırıldığını anlattı.
milkyway

Perseid gök taşının ilk kez 1862 yılında keşfedildiğini aktaran Esenoğlu, 1990’lı yıllardan itibaren dünyada tekrar görülmeye başlandığını belirterek, “Dün gece saatte 90 gök taşı görmeyi bekliyordum ancak beklenen gerçekleşmedi. Kuyruklu yıldızdan ayrılan parça yıllar içinde azaldı, azalmaya da devam ediyor. Dün gece ise saatte 15 ila 20 arasında gök taşı görebildik. 1990’lı yıllarda saatte 100’ün üzerinde gök taşı görülebiliyordu” diye konuştu.

samanyolu
.

Share