Hamburger, kozmonot uzay menüsüne eklenebilir

Rusya Uzay Ajansı (Roskosmos) Sözcüsü İgor Burenkov, Rus kozmonatların ‘uzay menüsüne’ hamburger eklenmesi konusunu inceleyeceklerini belirtti.

uzay-astronot-kozmonot-yemek
RİA Novosti’nin haberine göre, ABD’li fast food şirketi Burger King’in Rusya kolu olan Burger RUS, resmi bir yazı ile İgor Burenkov’a, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (UUİ) Rus kozmonotların menülerine Cheeseburger eklenmesini teklif etmişti.

Nitekim yazıda ‘şirketin, Roskosmos ile gerekli anlaşmanın imzalanması ardından Rus kozmonotlar için 2016 yılında kozmik standartlara uygun biçimde Cheeseburger üretimine başlayabileceği’ belirtilmişti.

‘KARAR ORTAK ALINMALI’

RİA Novosti’ye konuşan Burenkov da, Rus kozmonatların besinlerinin Roskosmos ve Kozmonot Hazırlık Merkezi uzmanları tarafından Rusya Bilimler Akademisi’nde özel olarak geliştirildiğini vurguladı.

Burenkov, ”Bu sebeple kozmonotların menüsü konusunda değişiklik yapılmasına yönelik bir kararın ortak olarak alınması gerekiyor’‘ dedi.

uzay-marulu

‘UZAY HAMBURGERLERİ ÇOK DAHA FARKLI OLACAK’

Öte yandan konunun ‘reklam’ unsuru içermesi nedeniyle olumsuz sonuçlar doğurabileceğini de belirten Burenkov, şunları söyledi: ”Fast food gıdaların sağlığa zararlı olduğunu herkesçe bilinen bir gerçek. Ancak kozmonotlar için üretilebilecek hamburgerler, sıradan hamburgerlerden çok daha farklı olacaktır.”

UUİ’de deney yapan Amerikalı astronotların menülerinde hamburgerden soslu tavuğa kadar çeşitli hazır gıdalar yer alıyor. Rus kozmonotların menüleri ise genellikle borş çorbası, smetana (süzme peynir) ve havyar gibi geleneksel yiyeceklerden oluşuyor.

Share