Kepler teleskobu yüzlerce gezegen buldu

ABD uzay ajansı Nasa’ya ait Kepler teleskobunun bizim Güneş Sistemimiz dışında 715 yeni gezegen tespit ettiği açıklandı.

Bu oldukça büyük bir rakam

İlk öte-gezegenin keşfinden bu yana geçen yaklaşık yirmi yıl içinde araştırmacılar binin biraz üzerinde yeni dünya tespit edildiğini iddia etmişti. Kepler’in son tespit ettiklerinin tümü çok gezegenli sistemlerde; bunlar sadece 305 yıldızın yörüngesinde.

Kepler teleskobu715 yeni gezegen tespit ettiği açıklandı.

Kepler teleskobu715 yeni gezegen tespit ettiği açıklandı.

Yeni gezegenler

Bunların % 95’i Dünya’nın dört katı yarıçapına sahip olan Neptün’ten daha küçük. Yeni gezegenlerin dördünün yarıçapı Dünya’nın 2,5 katından az. Ve bunlar “yaşanabilir bölgede” bulunan güneşlerin yörüngesinde. Yaşanabilir bölge ifadesi bir yıldızın etrafında suyun sıvı halde kalabildiği bölge için kullanılıyor. Bu gezegenlerdeki durumun böyle olup olmadığı ise kesin olarak bilinmiyor.

Kepler’in merceğinden

Kepler’in hedefleri yüzlerce ışık yılı mesafede. Bu da çok detaylı inceleme için çok uzak. Kepler uzay teleskobu 2009 yılında 600 milyon dolarlık bir proje çerçevesinde kullanıma sokuldu. Misyonu Samanyolu Galaksisi’nde dünya büyüklüğündeki gezegenlerin olası sayısını değerlendirmekti. Çarşambadan önce Kepler uzay aracı 246 öte-gezegenin varlığını teyit etmişti.

Kepler Teleskopu

Kepler Teleskopu

Gezegen sayısı hızla artıyor

Şimdi bu sayı 961’a çıktı. Bu son 20 yıldır alanında yapılan tüm keşiflerin yarısından daha fazla. Kepler ilk çalışmalarına başladığında teyit edilen gezegenlerin sayısı çok azdı. Ama “çokluk ile doğrulama” olarak adlandırılan yeni bir istatistik yaklaşımı sayesinde Çarşamba günü açıklanan yeni gezegenlerin dökümünde bir anda sıçrama oldu.

Son buluşlar ile ilgili detaylı bilgiler elektronik ön baskı arXiv’de ilan edildi.
Kaynak:BBC Türkçe

Share