Mars’a gitmemiz gerekir mi?

İnsanoğlunu Mars’a gitmeli mi ? Yoksa robot yerine insan göndermek çok mu riskli?

Komşu gezegen Mars’a yolculuğun kapısı Mars Exploration Rover robotuyla aralandı ve insanoğlunun kırmızı gezegene ayak basması adına büyük bir adım atıldı.

mars

Mars’a yolculuğun en büyük sorunu uzay aracının katetmesi gereken mesafenin çok uzun olması. Yörüngeye bağlı olarak Mars ile Dünya’nın arasındaki mesafe 55 milyon kilometreden 400 milyon kilometreye kadar değişebiliyor.

Aynı zamanda komşu gezegene gitmek, uzun zaman boyunca uzayda radyasyona maruz kalmak anlamına geliyor.

Bugünün teknolojisi ile Mars’a gidip geri dönmenin 3 yıl alacağı belirtiliyor. Gidiş yolculuğunun tahminen 8-10 ay süreceği düşünülüyor. Kırmızı gezegene bir yıl kadar gezegenlerin en iyi şekilde hizalanmasını beklemeli. Ardından yapılacak dönüş yolculuğunun da gidiş yolculuğu gibi 8-10 ay süreceği söyleniliyor.

2011 yılında Fransız mühendis Romain Charles Mars 500 adlı programın parçası olup, kırmızı gezegene yolculuk simülasyonuna katıldı. Charles ruh sağlığının, uzayda maruz kalınacak radyasyon oranının ve yer çekiminin üç ana sorun olduğunun altını çiziyor.

astronot

Alman Uzay Enstitüsü psikoloğu Bernd Johannes, astronotların uzun süreli yolculuklarda sağlıklarını koruyabilmeleri için özel egzersizler geliştiriyor. Takım çalışmasının önemli olduğunu savunuyor.

Mars’a gitmek için bir astronottan ziyade bir mürettebat ile yolculuk yapılması gerektiğini düşünüyor. Mürettebat içi iletişimin altını çizen Alman psikolog, başarıya veya başarısızlığa giden yolun bu ilişkiden geçtiğini sözlerine ekliyor.

Küçük bir kapsülün içinde aylar boyunca yolculuk yapmak astronotların akıl ve fiziksel sağlığına dair tehlikeler taşısa da Dünya’nın yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda yaşayan astronotlar Mars’a yolculuğunun denenmesinden yana fikir beyan ediyor.

Robot kaşifler şu sıralar kırmızı gezegendeler. Dünya’daki bilim insanlarına Mars’ta izlerini bırakarak veri topluyorlar.

Ancak astronotların Mars’a gitmesinin insanoğluna katacağı artılar, alınacak risklere değecek mi?

Share