NASA’dan korkutan görüntü!

NASA, Kuzey Buz Denizi’ndeki buzul oranının 1978’den bu yana en düşük seviyeye indiğini açıkladı.

Bilim insanları, her yıl kaybedilen buzul oranında artış yaşandığını belirtti.

NASA, Arktik’teki buzul miktarının bu ay içinde yılın en düşük seviyesine indiğini ve elde edilen miktarın 1978 ile 2014 arasında ölçülen en düşük altıncı değere işaret ettiğini belirtti. NASA, 17 Eylül tarihi itibariyle Arktik’teki buzulların kapladığı alanı 5.02 milyon kilometre olarak açıkladı.
buzullar

NASA araştırmacısı Nathan Kurtz, açıklamasında ‘yıllık kaybolan buzul oranında artış olduğunu’ ifade etti. Kurtz, Youtube’a yüklenen videoda yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar ABD’nin üçte birine eşit bir alanı kaybetmiş durumdayız. Kayıp oranı yıllara göre artıp değişiyor ancak uzun dönemde daha fazla buzul kaybedeceğimiz anlaşılıyor” dedi.

Kurtz, Arktik’te yaşanan kritik gelişmenin küresel ısınmadan kaynaklandığını belirtti. NASA’ya göre, Kuzey Buz Denizi’ndeki atmosfer sıcaklığı küresel ortalamanın üç kat üzerinde. Geçmişte yapılan bir diğer araştırma, artan sıcaklıkların jet akımlarını yavaşlattığını, bu durumun da olumsuz hava şartlarını haftalarca sürdürebildiğini göstermişti.

Araştırmalar, dünyanın belli bölgelerinde aşırı sıcaklık, diğer yerlerinde ise sellere neden olan olumsuz hava olaylarının, küresel ısınma arttıkça daha fazla görüleceğine işaret ediyor. NASA, Ağustos’ta başlattığı ve Arktik’teki buz seviyesiyle iklim değişikliği arasındaki ilişkiyi analiz etmeye çalışan ARISE çalışmasını 1 Ekim’e kadar sürdürecek.
Kaynak:AL Jazeera

Share