Olimpiyat meşalesi uzaya taşındı

2014′te Rusya’da düzenlenecek olan Kış Olimpiyatları’nın meşalesi yolculuğuna iki Rus kozmonutun elinde uzayda başladı.

Olimpiyat meşalesi uzaya taşındı

Olimpiyat meşalesi uzaya taşındı

Olimpiyat meşalesenin Atina’dan olimpiyatların o yıl yapılacağı ülkeye kıtalar ve okyanuslar aşılarak taşınması yıllardır süren bir gelenek. Ancak 2014′de Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Rusya bu geleneği bir adım ileriye taşıdı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev alan iki Rus kozmonot Oleg Kotov and Sergey Ryazanskiy uzayda gerçekleştirdikleri yürüyüş sırasında meşaleyi taşıyarak bir ilke imza attılar.

 

Dünyanın 420 km üzerinde yer alan Uluslararası Uzay İstasyonu’nda uçuş mühendisi olan Kotov ve Ryazanskiy, bakım işlemleri için gerçekleştirecekleri 6 saatlik uzay yürüyüşünün başında uzay boşluğunda meşaleyi devrederek bir ilke imza attılar. Daha önce de 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları meşalesi Amerikan uzay mekiği Atlantis ile uzaya taşınmıştı ama Olimpiyat meşalesi, mekiğin dışına hiç çıkmamıştı.

 

Olimpiyat meşalesi, geçtiğimiz hafta üç yeni astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyan Soyuz uzay aracı ile uzaya gönderilmişti. Uzaydaki seyahatini tamamlayan Olimpiyat meşalesi Pazar günü bir başka Soyuz aracıyla Dünya’ya gönderildi ve Dünya’ya inmesinin ardından Olimpiyat organizatörlerine teslim edilecek.
Kaynak:Mynet

Share