Satürn’ün uydusunda göl keşfedildi

Satürn’ün uydularından birisinde buzla kaplı kabuğun altında Dünya’nın en büyük göllerine eş miktarda su bulundu.

Satürn’ün uydularından birisinde buzla kaplı kabuğun altında Dünya’nın en büyük göllerine eş miktarda su bulundu. ABD ve İtalya’daki bilim adamları bunun güneş sisteminin soğuk bölgelerinin yaşam için uygun olabileceğinin kanıtı olduğunu söylüyor.
saturn-gol-uydu

On yıldır Satürn’ün uyduları arasında gezinen ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Cassini uzay mekiğinin yaptığı yerçekimi ölçümleri Enceladus isimli uydunun kabuğunun altında bir göl olduğunu ortaya çıkardı. İncelemeyi yapan bilim adamları uyduda, 29-38 kilometre kalınlıktaki buzun altında su rezervinin bulunduğunu kaydettiler.

Roma Sapienza Üniversitesi’nden uzay mühendisi Luciano Less’in liderliğindeki araştırma grubu içerisinde bulunan California Teknoloji Enstitüsü bilim adamı David Stevenson konuyla ilgili açıklamasında, “[Uyduki] göl, [Kuzey Amerika’daki] Superior gölü kadar ya da bu gölden daha büyük” dedi.

2005 yılında Cassini uzay mekiği Enceladus uydusunun güney kuptu yakınındaki çukurlardan fışkıran buz ve su buharı tespit etmişti. Araştırmacılar güçlü şekilde gölün doğrudan silikat kayalıklardan oluşan bir yatağın üzerinde olduğunu belirtirken bu kayalıklardan suyun içerisine organik kimyasalların sızabileceğine vurgu yapıyor.

New York eyaletinin Ithaca şehrindeki Cornell Üniversitesi’nde görevli astrobiyolojist Jonathan Lunine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu durum Enceladus’ın içini yaşam için cazip hale getiriyor.” dedi.
Kaynak:WSJ

Share