TÜBİTAK uydu pili üretecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, uydu sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjinin depolanması ve kullanılması amacıyla en az 28 volt nominal gerilime ve 24 Ah kapasiteye sahip batarya geliştirileceğini bildirdi.

tubitak-uydu-pili

Bakan Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK), “Uydu için Lityum İyon Pil ve Batarya Geliştirilmesi” projesi hakkında AA’ya açıklamalarda bulundu.

TÜBİTAK‘ın, Milli Savunma Bakanlığı Arge ve Teknoloji Daire Başkanlığı’nın talebi üzerine Kalkınma Bakanlığının desteğiyle projeyi geliştirdiğini anlatan Işık, çalışmayla ana yüklenici İMECE uydu sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjinin depolanmasına uygun hücre ve batarya üretim teknolojisinin geliştirilmesi, hücre ve batarya üretimi ile ürünlere uzay spesifikasyonu sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.

2017’de hazır olacak

Işık, geçen yıl başlayan proje çalışmaları tamamlandığında, uydu sistemlerinin ihtiyaç duyduğu enerjinin depolanması ve kullanılması amacıyla en az 28 volt nominal gerilime ve 24 Ah kapasiteye sahip bataryanın geliştirilmesi, prototiplerin üretilmesi, test edilmesi ve uzay spesifikasyonu için bataryanın üretilerek ana yükleniciye teslim edilmesinin planlandığını belirtti. Geçen yıl başlanan projeye, toplam 9.8 milyon liralık bütçe ayrıldığını kaydeden Işık, çalışmaların 2017’de sona ermesini öngördüklerini ifade etti. Işık, üretim hattının 2016 yılın Temmuz ayında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde (MAM) kurulacağını açıkladı.

Share