Uzay çöplünü ‘Pac-Man’ uydusu temizleyecek

İsviçre, yörüngedeki uzay çöplüğünü temizlemek için yeni bir uydu geliştiriyor. Pac-Man gibi avını yakalayacak uydu tasarımı, ilk olarak İsviçre’nin küp uyduları üzerinde denenecek.

cleanspace-one

İsviçre, yörüngede giderek büyüyen enkaz sorununu çözümlemek için ‘CleanSpace One’ adı verilen bir proje başlattı. EPFL Uzay Mühendisliği Merkezi tarafından geliştirilen yöntem, yörüngede saatte 24 bin kilometre hızla enkazı kapanla yakalamayı öngörüyor.

İsviçreli mühendisler, Pac-Man benzeri uyduyu denemek için ilk olarak 2009’da ateşledikleri ‘SwissCubes’ uydularını yakalamayı deneyecek. Genişliği sadece 10 cm olan uydular, CleanSpace One projesinin ne kadar başarılı olacağını sınayacak.

EPFL, ilk SwissCubes uydusunun halen başarıyla görev yaptığını ancak boyutuna rağmen yörüngedeki enkaza çarpmamaktan kıl payıyla kurtulduğunu belirtti. Verilen bilgide, 2009 yılında Rusya’nın Iridium-33 ve Cosmos-2251 uydularının enkazını sıyırdığı, 2013’te ise 15 bin parçadan oluşan bir başka enkaza 75 metre yaklaştığı belirtildi.

uzay-coplugu

Robotik bir kol veya pençe tasarımı yerine kapanıp açılabilen bir ağ kullanacak olan CleanSpace One, tuttuğu enkazı Dünya atmosferine girdiğinde yakacak. EPFL, prototipi kabul edilen uyduyu 2018’de ateşlemeyi umuyor.

Share