En korsan onlar çıktı…

Devlet korsan dosya paylaşımıyla savaşıyor; vatandaşları deli gibi paylaşıyor: İşte en korsan ülke

Devlet korsan dosya paylaşımıyla savaşıyor; vatandaşları "deli gibi" paylaşıyor: İşte en korsan ülke

Devlet korsan dosya paylaşımıyla savaşıyor; vatandaşları “deli gibi” paylaşıyor: İşte en korsan ülke

Korsan karşıtı organizasyon IFPI’ye (International Federation of the Phonographic Industry) göre İsveç’te 15-74 yaş aralığındaki
vatandaşların %40’ı, neredeyse her gün, yasa dışı dosya paylaşımında bulunuyor. Bir internet anketiyle ulaşıldığı bildirilen sonuçlara göre bu grup, 2.8 milyon civarı internet kullanıcısından oluşuyor. Yönetim kurulu başkanı Louis Werner’in açıklamasına göre bu, yüksek bir rakam; ancak ‘kendilerini şaşırtacak kadar’ değil.

Daha önce TV kanalı Viasat için, SIFO Araştırma Şirketi’nin internet kullanıcılarıyla gerçekleştirdiği bir telefon anketi ise, IFPI’nin açıklamalarını yalanlar nitelikte: Bu araştırmaya göre İsveçliler’in yalnız %11’i, telif hakları yasalarını çiğneyecek boyutta dosya paylaşımında bulunuyor. IFPI’nin açıklamaları, başta İsveçliler olmak üzerei internet kullanıcıları tarafından da eleştiriliyor; ‘abartılı’ ve ‘güvenilmez’ olarak nitelendiriliyor.

Dünyanın en büyük BitTorrent arşivi olarak bilinen Pirate Bay, bu yıl haklarında açılan ve İsveç mahkemelerinde görülen 9 günlük bir dizi davanın ardından, yaklaşık 2,5 milyon dolarlık para cezasına çarptırılmıştı. İsveç, 7.3 milyon civarı internet kullanıcısı ve %81 penetrasyon oranı ile, daha uzunca bir süre bu tür iddialara maruz kalacak gibi görünüyor.

Share