Google dilerseniz sakladığı verilerinizi silecek!

Teknoloji devi Google, bu ay içinde Avrupa Birliği’nin aldığı karar doğrultusunda yeni bir hizmet sunmaya karar verdi. Şirket, kullanıcılarına ‘internette unutulma hakkı’ sunacak.

AB’nin internet kullanıcılarına dijital ortamdaki verilerini sildirebilme hakkı tanıyan kararının ardından harekete geçen Google, yeni bir hizmet sunulacağını açıkladı. Hizmet kapsamında, kullanıcılar arama motorlarında kendileri hakkında çıkan bilgileri sildirebilecek. Dahası, bireyler hakkındaki ‘ilgisiz’ ve ‘tarihi geçmiş’ bilgiler de silinebilecek.

Google tarafından yapılan açıklamada, kullanıcılardan gelen taleplerin çok titiz değerlendirileceği ve ‘bireylerin gizlilik hakkı ile kamunun bilgiye erişme hakkı arasında denge kurulacağı’ ifade edildi.

Google’ın başlattığı hizmet kapsamında, internetten verilerinin silinmesini isteyen kullanıcılar bir form dolduracak. Google talebi değerlendirirken finansal dolandırıcılık,yasa dışı eylemler, çeşitli suçlara ilişkin sabıka kayıtları gibi hususların değerlendirileceğini belirtti.

Söz konusu forma, bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch

Page’den karara eleştiri

AB Adalet Divanı, 13 Mayıs günü verdiği kararda, bireylerle bağlantısı olmayan ve tarihi geçmiş olan bilgilerin talep üzerine silinebilmesi gerektiğine karar vermişti. Karar, İspanyol bir internet kullanıcısının şikayeti üzerine yapılan değerlendirmeler sonunda alınmıştı. Söz konusu kişi, satışa çıkarılan evi hakkındaki bilginin Google arama motorunda belirdiğini belirtmiş ve gizliliğinin ihlal edildiğini öne sürmüştü.

Google, hayata geçirdiği yeni uygulamada kullanıcıların bilgilerini silmeyi kabul etse de, belli şartlar belirledi. Bu şartlara göre, talepte bulunanlar silinmesini istedikleri bilgiyle ilgili belgeler sunmalı, taleplerinin sebebini açıklamalı ve yaşadıkları ülkeyi belirtmeli. Ayrıca, talepte bulunan kişi kimlik kontrolü için forma bir de fotoğraf eklemek zorunda.

google-otomatik-tamamlama

Google, bu şartların kimlik karmaşasını önlemek, yasal bilgi hırsızlığının önüne geçmek ve firmaların rakiplerine zarar vermeyi amaçlayan girişimlerinin önüne geçmek için gerektiğini belirtti.

Google Yönetim Kurulu Başkanı Larry Page, Financial Times’a yaptığı açıklamada ‘AB’nin verdiği karara saygı duyduklarını ancak bu kararın yeniliğin de önüne geçeceğini’ söyledi. Page, aynı zamanda kararın baskıcı rejimlerin işine yarayacağını savundu.

Share