İnsanlık ve yapay zeka için tarihi gün!

Google’ın yapay zekası Go efsanesini yendi.
yapay-zeka

Google tarafından geliştirilen AlphaGo yazılımı, Go oyununun efsanesi Lee Sedol ile karşılaştı. 5 maç olması planlanan karşılaşmanın ilk üçünün galibi ise AlphaGo oldu. Seride iki karşılaşma daha yapılacak, ancak AlphaGo 3-0 öne geçtiği için Lee’nin kazanma ihtimali kalmadı.

Lee, Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılan maç sonrası “Güçsüz bir görüntü sergilediğim için çok üzgünüm. Go’da çok deneyimli olmama rağmen böylesine ağır bir baskıyı hiç yaşamamıştım ve sanırım yeteneklerim bunun üstesinden gelmeye pek yetmedi” dedi.

Alpha Go’yu yaratan Google’ın DeepMind bölümü kurucusu Demis Hassibis, maç sonucunu “tarihi bir an” diye niteledi.

Sürpriz başarı yapay zeka tarihinde ikinci dönüm noktası oldu. 1997’de de IBM‘in ürettiği Deep Blue adlı bilgisayar satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenerek bir ilke imza atmıştı.

Go’da satrançtan çok daha fazla hamle olasılığı var. Bu nedenle Google yetkilileri de AlphaGo’nun Lee’yi yenemeyebileceğini kabul ediyordu.
Lee Go oyununda bir efsane olsa da zirvede tek değil. Go’da ulaşılabilecek en yüksek derece olan 9. dana henüz 18 yaşında sahip olan Çinli oyuncu Ke Jie ise AlphaGo’yu yenebileceğini söylüyor. Jie’ye göre yapay zekaya karşı kazanma şansı yüzde 60.

Share