Megaupluad kurucusu “Dotcom” hapse girmekten kurtuldu

Dünyanın en büyük dosya indirme sitesi Megaupload’un kurucusu Kim Dotcom, 2.5 yıldır süren telif davasında hapse girmekten kurtuldu.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından kapatılan sitenin kurucusu Dotcom, Yeni Zelanda’da gözaltına alındıktan sonra şartlı olarak tahliye edilmişti. Ancak tahliye şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle açılan davada suçsuz bulundu.

(Al Jazeera) Hong Kong merkezli Megaupload’un kapatılmasının ardından dijital dünyanın gördüğü en büyük dava sürecinde savunmaya geçen Dotcom, Megaupload ile telif hakkı sahiplerini 500 milyon dolar zarara uğratmak ve 175 milyon dolar da kara para aklamakla suçlanıyor. Gerçek adı Kim Schmitz olan Dotcom, Nisan 2014’te aralarında altı film stüdyosunun da bulunduğu Motion Picture Association of America (MPAA) tarafından da dava edilmişti.

Ars Technica’ya konuşan Dotcom, “Önemli bir dava kazandım ancak ABD hükümetinin özgürlüğümü elimden almak için başka bir girişimde bulunduğuna tanık oldum. Bu inanılmaz” yorumunda bulundu. Dotcom’un üç yıla yaklaşan dava sürecinde 10 milyon dolar harcama yaptığı iddia ediliyor.
megaupload

Şartlı tahliyesinin ardından Yeni Zelanda’yı terk etme riski olduğu ileri sürülen ve Londra’da bir Rolls Royce satmaya çalıştığı iddia edilen Dotcom’un avukatı, müvekkilinin iki haftada bir polise yoklama için gittiğini ve tahliyenin her şartına uyduğunu belirtti.

Sonu gelmeyen dava

ABD’ye iadesine karar verilecek dava beklendiği süreçte birçok yeni davayla karşılaşan ve misilleme olarak Yeni Zelanda hükümeti dahil olmak üzere karşı davalar açan Dotcom, malikanesine düzenlenen baskının yasal olup olmadığının belirlenmesi için Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi’nden çıkacak kararı bekliyor.

Dotcom, kendisine açılan davalarda Hong Kong ve Yeni Zelanda’da bulunan milyonlarca doalrlık malvarlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya. ABD’ye iade edilip edilmeyeceğine karar verilecek dava ilk olarak Mart 2013, ardından Haziran 2015’e ertelenen Dotcom, malvarlıklarının iade edilmesi için de dava açmıştı.

Desteğini kaybetmemeye çalışıyor

Dava sürecinde kamuoyunun desteğini kazanmak için sürekli gündemde kalmaya çalışan Kim Dotcom, 2014 başında ilk albümü ‘Good Times’ı piyasaya sundu. Dava harcamalarını albüm gelirleriyle karşılamayı ümit eden Dotcom, FBI ve ABD Adalet Bakanlığı’na (DOJ) Twitter üzerinden göndermelerde bulunmayı da ihmal etmedi.
megaupload-dotcom

En son Eylül ayında Edward Snowden ile Yeni Zelanda’da yayımlanan ‘Moment of Truth’ paneline katılan Dotcom, internet özgürlüğünü savunan bir duruş sergiliyor.

LetsBuyIt sitesiyle 2001 yılında neden olduğu skandalın arasından Tayland’a kaçan Dotcom, Ocak 2002’de internette canlı yayında intihar edeceğini duyurmuştu. Tayland’da yakalandıktan sonra Almanya’da çıkarıldığı mahkemede kafaletle serbest kalan Dotcom, kayıplara karışmasının ardından Megaupload ile servete kondu.

 

Share