Sonu “.tr” olan alan adlarını isteyen alınabilecek

Yapılan açıklamaya göre belge ile tahsis edilen “.com.tr”, “.org.tr” ve “.net.tr” gibi uzantıya sahip alan adlarından artık belge zorunluluğunun kalkacağı belirtildi. Belgesiz domain satışı ne zaman başlayacak?

Alan adı konusunda .TR uzantılarda radikal bir karara imza atıyor. Başından beri “.com.tr”, “.org.tr” ve “.net.tr” gibi resmi evrak ile satılan alan adlarındaki bu prensip tamamen değişiyor. Artık diğer alan adı satışlarındaki gibi “il gelen alır” prensibi uygulanacak. Böylelikle .TR uzantılı alan adına da belge gerekmeksizin ilk başvuran sahip olabilecek.

Bir süre önce İstanbul’da yapılan Türkiye DNS Forumu esnasında kürsüye çıkan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, resmi evrak gerektiren alan adlarıyla alakalı açıklamalarda bulundu.

Ticaret Odası, Türk Patent Enstitüsü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası gibi resmi kurum ve kuruluşlardan temin edilebilen evraklar ile satın alınabilen alan adlarından yakında evrak zorunluluğunun kalkacağı bilgisini verdi.

Ömer Fatih Sayan, “belgeyle tahsis edilen “.com.tr”, “.org.tr” ve “.net.tr” uzantılı alan adları artık belge gerektirmeksizin “ilk gelen alır” prensibiyle tahsis edilecek” dedi. Ayrıca Sayan henüz uygulamanın düzenleme aşamasında olduğunu belirterek, ne zaman faaliyete geçeceği konusunda net bir açıklamada bulunmadı. Ancak yapılacak olan uygulama ve düzenlemenin eskisinden daha kolay ve basit olacağını göz önünde bulundurursak, yakın bir zamanda uygulanabileceğini de belirtelim.

Share