Windows 10 yavaşlıyor

İlk 1 ayını büyük bir başarı ile geçiren Windows 10’un yayılma hızı yavaşlıyor.

Microsoft, 29 Temmuz tarihinde Windows 10’u yayınladı ve şu anda, dağıtım aşamasının önemli bir noktasına ulaşılmak üzere. Microsoft, sunumunun ilk yılı içerisinde yeni işletim sistemini Windows 7 ve 8.1 için bedava bir güncelleme olarak sunmakta ve gerçek anlamda yüz milyonlarca cihazın bu güncellemeyi edinebilir olduğu düşünülürse, bunun gerçekten büyük bir çalışma olduğu anlaşılabilir.
windows-10

26 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen en son resmi güncellemeye göre 75 milyon adet cihaz Windows 10 kurulumunu yapmış durumda. Bu sayının da bir aydan daha kısa bir süre için hiç de kötü olmadığını belirtmek gerekiyor.

Tabii ki geçen süre içerisinde bu sayı artmaya devam etti ancak tam olarak ne kadar arttığı henüz kesin değil. Firma, bu sayı hakkında yeni bir resmi güncelleme yapmış değil ve 100 milyon yükleme çizgisine ulaşmadan da bir güncelleme yapma ihtimali düşük gözüküyor.

Şu anda tam olarak ne kadar Windows 10 yüklemesi olduğu hakkında farklı kaynaklar farklı tahminlerde bulunsalar da, genel algı Windows 10 yüklemelerinin hızının yavaşladığı yönünde. Microsoft, Berlin’deki IFA 2015’de bir Windows 10 gösterimi etkinliği düzenlemişti ancak bu etkinlikte şu andaki yükleme miktarı hakkında bir bilgi verilmedi. Bununla beraber, üç hafta içerisinde Windows Insider programına katılan kullanıcı sayısının bir milyon arttığı söylenmekteydi.

Tam sayı belli olmasa da, kaynakların genel olarak Windows 10 yüklenme hızının yavaşladığı düşüncesine sahip olmalarının önemi oldukça büyük. Windows 10 için ilk 24 saati içerisinde 14 milyon yükleme gerçekleştirildiği Microsoft tarafından açıklanmıştı. 26 Ağustos tarihinde de 75 milyona ulaşıldığı bilgisi sunulmuştu. Bunun anlamı da, ilk gün yaşanan sıçramanın ardından, 27 günde 61 milyon yükleme gerçekleştirildiği yani günde ortalama 2.26 milyon yüklemenin gerçekleştiği oluyor.

windows-10-yavas

Ancak, eğer Windows 10 yüklemeleri bazı kaynakların söylediği üzere şu anda 81 milyon seviyesinde duruyorsa, bunun anlamı geçtiğimiz 13 gün içerisinde sadece 6 milyon yükleme yapıldığı yani günde yarım milyondan daha az yüklemenin gerçekleştiği oluyor. Bu da Microsoft’un yeni işletim sistemini yayınlama hızında yaklaşık yüzde 80 gibi bir düşüş anlamına geliyor. Bu hızda da 100 milyon yüklemeye ulaşılması Ekim ayının ortalarına denk gelecektir.

Bununla beraber Windows 10‘un yükleme hızının bir miktar yavaşlamış olduğu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Eğer Windows 10, eski hızına aynı şekilde devam etmiş olsaydı, birkaç gün önce 100 milyon çizgisini aşmış olacaktı ve bunun da resmi bir açıklamayı beraberinde getireceğine kesin gözü ile bakılabilir. Ancak 81 milyon yükleme miktarı, her şeye rağmen gerçek sayının altında gibi gözüküyor. Eğer bu sayı doğru ise, Windows 10’un yüklenmesinde ciddi bir yavaşlamanın gerçekleşmesi anlamına geliyor.

Share