Yeni Android kişisel bilgileri şifreleyecek

Google, küresel mobil işletim piyasasında bir numara olan Android işletim sisteminin yeni versiyonunda şifreleme özelliğinin standart olacağını belirtti. Google, böylece kişisel bilgilerin çalınmasının önüne geçileceğini belirtti.

Android kullanıcı ayarı gerekmeden bilgileri şifreleyecek.

Google, Apple iOS 8 işletim sisteminde sunulan güvenlik protokolünün ardından, Android için benzer bir açıklama yaptı. Arama motoru devi, Android cihazlardaki tüm bilgilerin şifrelenebileceğini, böylece hukuki yaptırım kurumları tarafından elde edilmelerinin mümkün olmayacağını belirtti.

android-sifreleme

Apple ve Google’ın verdiği güvenlik garantisine rağmen, sadece cihazların kendi belleklerindeki ve içerdikleri SD kartlardaki bilgiler koruma altında olacak. E-posta veya sosyal medya ile paylaşılan tüm fotoğraf ve videolar, buluta aktarılmış olacağı için yine gizlice elde edilebilecek. Aynı durum, görüntülü ve yazılı mesajlaşma uygulamaları için de geçerli.

Washington Post’a açıklama yapan Google yetkilisi Niki Christoff, “Android üç yılı aşkın bir süredir şifreleme seçeneği sunuyor. Şifrelemede kullanılan anahtarlar cihazın dışına çıkmıyor. Ancak yeni Android’de bu özellik kendiliğinden devreye girecek ve kullanıcı ayarlama yapmak zorunda kalmayacak” dedi.

Google ve Apple dahil olmak üzere birçok teknoloji devi, iCloud’un maruz kaldığı saldırının ardından kişisel bilgileri koruma konusunda çalışmalarını artırdı. Apple CEO’su Tim Cook, bir süre önce ABD basınına yaptığı açıklamada, ‘amaçlarının sadece donanım satmak olduğunu, kişisel bilgi toplamadıklarını’ ifade etti.

Kaynak: Al Jazeera

Share