YouTube Türkiye’ye dava açtı

Türkiye’de sansür ile karşı karşıya kalan YouTube, yürütmenin durdurulması için Türk mahkemesine başvurdu.

Ülkemizde baş gösteren sansür furyası son hız devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda devlet sırrı olarak nitelendirilen bazı ses kayıtlarının YouTube’a düşmesi ile TİB, mecranın Türkiye erişimini yasaklama kararı almıştı. Tüm dünyada büyük ses getiren gelişme sonrasında sürpriz bir şekilde Twitter yasağı kaldırılmış, gözler bu sefer de YouTuba’a çevirilmişti. Bir haftalık süreç boyunca YouTube sansürünün son bulacağı konuşulsa da yasak halen geçerliliğini koruyor.

TİB’in idari kararı ile Türkiye’den girişi engellenen YouTube, idari işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Ankara 4. İdare Mahkemesi’nde dava açtı! Devlet sırrı olduğu söylenen ses kayıtlarının YouTube üzerinden kaldırılması ile sansüre son verileceği açıklanırken, Google ise böyle bir gelişmenin söz konusu dahi olmayacağını dile getirdi.

youtube-dava-acti

Merkezi Amerika’da olan YouTube, Türkiye’de bulunan avukatı Gönenç Gürkaynak vasıtası ile Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Başvuruda yasak sebebiyle düşünce ve ifade hürriyeti ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesi istendi. AYM’nin karara bağlayacağı davada, şayet ifade özgürlüğüne karşı bir aksiyonda bulunulduğuna karar verilirse YouTube adlı sitenin sansürü kaldırılarak bir kez daha ulaşılabilir olması sağlanacak. Amerikalı ünlü marka, avukatı Gürkaynak üzerinden TİB’in idari işleminin iptali ve yürütülmesinin durdurulması için Ankara 4. İdari Mahmemesi’ne de dava açtı.

YouTube daha önce de sansüre uğramış ve iki buçuk yıla yakın bir süre boyunca erişime kapalı tutulmuştu. Benzeri yasaklar birden fazla web markası için gerçekleştirilmiş, bazıları sansürden kurtulmayı başarmıştı.

Kaynak:Mynet

Share