Damardan pıhtı çeken cihaz umut oldu

Ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan bu yöntem ile kalp krizine neden olan pıhtı, cihaz ile Koroner Angio esnasında bir vakum ile çekilerek kana karışması engelleniyor. Bu sayede pıhtının vücudun başka yerlerine gitmesi de önlenmiş oluyor.

Bahar Hastanesinden Kardiyolog Dr. Ali Özeren, bu yöntemde damarın tıkanmasına neden olan pıhtının ince bir tüp ile ilerletilip bir şırınga kullanılarak vakum gibi çekildiğini belirtti. Bu işlemler esnasında hastanın kendinde olduğunu söyleyen Özeren, yöntemin normal koroner angiografi yapılırken uygulandığını ve kalp krizine neden olan pıhtının bu cihazla çıkartıldığını kaydetti. Dr. Özeren, şu bilgileri verdi:

“Bu yöntemin aynı zamanda ülkemizde de kullanıma girdiğini, pıhtı miktarının fazla olduğu kalp krizi gibi riskli hastalarda standart olarak bu yöntemi uygulamaya başladık. Tabii burada en önemli faktör hastalar için en iyisini istememiz. Mehmet bey bize kalp krizi ile gelmiş bir hasta ve yaptığımız incelemede kalp damarının bir pıhtı tarafından tıkandığını belirledik. Bu özel cihaz sayesinde pıhtının fiziksel olarak vücud dışına çıkartılması ile pıhtı parçalarının kana karışarak diğer damarları tıkamasını da engellemiş olduk.”

The New England Jounal of Medicine (NEJM) dergisinde yayınlanan araştırmaya göre pıhtıyı çeken cihazla binden fazla kalp krizi geçiren hastanın balon ve pıhtı aspirasyonu grubuna ayırıp incelendiğine dikkat çeken Özeren, araştırma sonucunda yaşam şansının iki katı arttığını, ölüm riskinin yüzde 50 azaldığını dile getirdi. Özeren, pıhtının bir elektrikli süpürge gibi vakum yapan kateterle çıkartılmasının bir yıllık ölüm riskini yarı yarıya düşürdüğünü ifade etti.

Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr.Ömer Kurt da Bahar Hastanesi’nin hastalara sunduğu yeniliklerle farkını ortaya koyduğunu belirterek, “SGK’nın Türkiye’deki tüm özel hastaneler arasında yapılan sınıflandırmada Bahar Hastanesi ilk 20’ye girerek Bursa’yı gururlandırmıştır. Yenilikte sürekli ileri giderek sağlıkta güveni tesis etmeye çalışan Bahar Hastanesi, uygun adamlarla yoluna devam etmektedir.” dedi

Share