İtalya’dan ödülle döndü

Dr. Ardıç, bilimsel alanda önemli bir başarı elde etti.

İtalya'dan ödülle döndü

İtalya’dan ödülle döndü

DENİZLİ Devlet Hastanesi’nde görevli çocuk psikiyatri uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, bilimsel alanda önemli bir başarı elde etti.

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen 4. Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kongresi’ne katılan Dr. Ardıç, farmakogenetik alanında en iyi araştırma ödülüyle Denizli’ye döndü.

Denizli Devlet Hastanesi çocuk psikiyatri uzmanı Dr. Ülkü Akyol Ardıç, Haziran ayında İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen 4. Dünya Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kongresi’nden ödülle döndü.

86 ülkeden 2 bin 15 araştırmacının 463 araştırmayla katıldığı kongrede Dr. Ardıç, ‘Otizmde Metilfenidata Yetersiz Yanıt: CES 1 Enzim Polimorfizminin Rolü Var mı?’ adlı çalışmasıyla farmakogenetik alanında en iyi araştırma ödülünü aldı. Dr. Ardıç, çalışmasını şöyle anlattı:

“Araştırmada, otistik ve hiperaktivitesi olan 123 çocuğun, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu tedavisinde en sık kullanılan ilaç olan Metilfenidat (Ritalin) tedavisine neden olumsuz yanıt verdiğinin genetik kökenlerini araştırdık. Bu çocuklardan tükürük örnekleri alınarak genetik inceleme yaptık.

Ve dünyada ilk olarak yapılan bu araştırma ile Otizmin şiddeti artıkça Metilfenidat tedavisine yanıtın azaldığını ve daha fazla yan etkiye yol açtığını ortaya koyduk. Sonuçlar Otistik çocuklarda aşırı hareketlilik tedavisi için ilaç kullanımı konusunda yol gösterici olmakla kalmayıp, ileride Otizmin meydana gelme nedenlerinin bulunması için çok önemli ipuçları sağladı.”
Kaynak:DHA

Share