Google’ın uydu ordusu

Google, gelişmemiş bölgeleri internetle buluşturmak için 1 milyar dolardan fazla yatırımlı, dünyanın yörüngesine 180 uydu yerleştirmeyi planlıyor. Projenin genişlemesi halinde yatırım tutarı 3 milyar dolara ulaşacak.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Google yeni projesinde 180 küçük ve yüksek kapasiteli uydu kullanacak. Bu uydular, diğerlerinin aksine daha düşük bir irtifada konumlandırılacak. Teknoloji devinin yeni projesine, uydu iletişim teknolojileri geliştiren O3b Networks’ün kurucusu Greg Wyler’ın öncülük ettiği belirtiliyor.

Google daha önce de dünyanın gelişmemiş bölgelerine internet götürmek için harekete geçmişti. Geçtiğimiz yılın haziran ayında duyurulan Project Loon, Google X departmanı tarafından geliştirildi; güneş enerjisi ve uzaktan kumanda ile çalışan balonlarla ücretsiz internet bağlantısı sunmayı amaçlıyor.

google-uydu

Project Loon heyecan verici olsa da, verimliliği tartışılır. Kaldı ki Google’ın daha verimli olabilecek seçenekleri var. Firma, geride bıraktığımız nisan ayında güneş enerjisi ile çalışan ve çok uzun süre havada kalabilen insansız hava araçları (drone) üreten Titan Aeurospace’i satın aldı. Firmanın Solara 60 isimli hava aracı, kablosuz iletişim ekipmanları gibi 120 kg ağırlığındaki techizatla birlikte, iki yıl boyunca hiç iniş yapmaya gerek duymadan 65 bin fit yükseklikte uçabiliyor.

Google, dünyanın gelişmemiş bölgelerine internet sunma macerasında daha önce Titan Aerospace’i satın almak isteyen Facebook ile mücadele ediyor. Facebook, internet.org isimli projesiyle birçok teknoloji devini yanına çekti ve dünyadaki 5 milyar insanı internetle tanıştırmak istiyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Share