VLC 3 yıl sonra iOS’e geri döndü

VideoLAN, bugün yaptığı açıklamada en yaygın medya oynatıcılarından biri olan VLC media player’ın yeniden AppStore’a yer edindiğini belirtti.

VLC 3 yıl sonra iOS’e geri döndü

VLC 3 yıl sonra iOS’e geri döndü

Dünya genelinde bedava olacak uygulama, iOS 5.1 ve üzerindeki versiyonlarda çalışacak. Apple, Ocak 2011’de VLC’yi AppStore’dan çekmişti.

iOS kullanıcılarını sevindirecek bir gelişme, bugün VideoLAN tarafından duyuruldu. Dağıtımındaki uyumsuzluklar nedeniyle üç yıl önce AppStore’dan kaldırılan VLC, bugünden itibaren yeninden iOS kullanıcılarına sunulacak ve iPad, iPhone ve iPod Touch’larda kullanılabilecek.

Uygulama, saat farkı sebebiyle ilk olarak Yeni Zelanda ve Avustralya’da indirilmeye hazır olarak sunuldu.

Açık kaynaklı bir yazılım olan VLC’nin iOS için sunulan 2.0 versiyonu da beklendiği gibi açık kaynaklı olacak. Ancak yazılımın kodu yarından itibaren Mozilla Public License Version 2 (MPLv2 ) ve GNU General Public License v2.0 ve üzeri için çift lisanslı olacak.

iOS için orijinal olarak sunulan ilk VLC, Eylül 2010’da Apple’dan onay almış ve VideoLAN’ın resmi masa üstü uygulamasının yan projesi olarak hazırlanmıştı. Apple, Ocak 2011’de Genel Kamu Lisansı’yla (GPL) sunulan VLC’nin şirket kurallarıyla uyuşmamasından dolayı AppStore’dan kaldırılmasına karar vermişti.

YENİ VERSİYON YOLDA
The Next Web sitesine açıklama yapan VideoLAN, “Büyük telif hakkı sahipleriyle benzer bir sorunun yaşanmaması için çalıştık” ifadesini kullandı. Şirket, aynı zamanda Wi-Fi üzerinden yükleme yapma, Dropbox entegrasyonu, Share dialog aracılığıyla üçüncü partilerin desteklenmesi ve Web aracılığıyla veri indirme gibi medya senkronize seçeneklerini artırdı.

Dahası video filtreleri, yeniden çalmada hız ayarı, şifre kilidi, altyazı desteği ve çoklu ses dosyalarının desteklenmesi gibi ayarlar da mevcut.

VideoLAN, yazılım geliştirme kiti üzerinde çalıştığını ve yazın VLC v2.1’in sunulacağını da belirtti.
Kaynak:ntvmsnbc

Share