E-ticaret Sitelerinin Mutlaka Uygulaması Gereken 7 Temel SEO Kuralı

Herşeyiyle mükemmel bir e-ticaret sitesine sahip olabilirsiniz ancak müşterileriniz sizi bulamıyorsa satış yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle internet ortamında bulunabilirliğinizi sürekli olarak arttırmayı amaçlamalısınız.

SEO olarak da bilinen arama motoru optimizasyonu bulunabilirlik ya da görünürlüğünüzü arttırmanın en temel yollarından biridir. Arama sonuçlarında üst sıralarda yer aldığınızda sitenizin trafiği, dolayısıyla satışlarınız da artacaktır.

 

Uygulanması gereken SEO stratejileri sektöre, lokasyona, müşteri kitlesine, rekabet durumuna ve birçok farklı değişkene göre farklılık gösterebilir. Aşağıdaki 10 temel SEO kuralını dikkate alarak siz de kendi stratejinizi geliştirerek, bulunabilirliğinizi arttırabilirsiniz.

 

1. Sadece ücretli reklamlara (PPC) bağlı kalmayın

 

Google Adwords gibi ücretli reklam platformları çok kolay ve hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz reklam seçenekleri sunarlar. Örneğin arama sonuçlarında belli anahtar kelimelere reklam vermek yoluyla hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

 

Sektörünüzle alakalı trafiği yüksek sitelerde banner veya metin reklamlar, sponsor bağlantılar ve diğer ücretli reklam türleriyle trafiğinizi arttırabilirsiniz. Ancak sadece ücretli reklamlarla ziyaretçi çekmeye çalışmak çok sürdürülebilir bir strateji değildir.

 

E-ticaret sitesi sahipleri bulunabilirliklerini arttırmak ve organik trafik çekebilmek için mutlaka SEO yöntemlerini de uygulamalıdır.

 

2. Tekrar eden içerikten (duplicate content) kaçının

 

Arama motorları sitenizi mümkün olan en kısa sürede indekslemek istemektedir. Tekrar eden içerikler hem indeksleme sürecini uzatmakta hem de arama sonuçlarında gösterilecek sayfanızın seçimini zorlaştırmaktadır.

 

E-ticaret sitesinde tekrar eden içeriğe sahip sayfalar (URL’ler) temizlenmeli, “rel=canonical” etiketi doğru bir şekilde kullanılmalıdır.

 

Site Yapıcı Eticaret paketleri bu işlemleri otomatik olarak yapmakta ve tekrar eden içeriği önlemektedir. Kullandığınız e-ticaret altyapısında, hizmet aldığınız firma ile görüşerek canonical etiketinin kullanıldığından emin olunuz.

 

3. İçeriklerinizi güncel tutun

 

Sitenize periyodik olarak güncel ve özgün içerik eklemek hem müşteri kitlenize değerli bir kaynak oluşturacak hem de arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkmanıza yardımcı olur.

 

Satışını yaptığınız ürünlerle ilgili tanıtım yazıları yazmak, bu yazıların içerisine mümkünse kendi çektiğiniz videolar eklemek, karşılaştırmalar yapmak ve kullanıcı yorumlarına yer vermek ürünlerinizle ilgilenen kişilerin yaptığı aramalarda sitenize ulaşmalarını sağlar.

 

4. Herkesin kullandığı standart ürün açıklamalarını kullanmayın

 

Eticaret sitenizin tasarımı, fiyatlarınız ve teslimat süreniz satış performansınızı direkt olarak etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Ancak en az bunlar kadar etkili bir diğer faktör de detaylı ve özgün bir şekilde yazılmış ürün açıklamalarınızdır.

 

İnternetteki çeşitli anahtar kelime araçlarını kullanarak ürünlerinizle ilgili popüler anahtar kelimeleri belirleyerek içeriklerinizde bu kelimeleri kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki hedef kitlenize ne kadar detaylı ve ilgi çekici içerik sunarsanız, sitenizin popülerliği ve satış performansınız da o oranda artacaktır.

 

Satışlarınızı arttırabileceğiniz ürün açıklamalarının nasıl yazılması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

5. Ürün resimlerini optimize edin

 

Ürün resimleriniz kullanıldıkları yerlere göre uygun şekilde boyutlandırılmalı, kaliteden ödün vermeden dosya boyutları mümkün olduğunca düşürülmelidir. Bu şekilde hem sayfalarınız hızlı bir şekilde açılacak hem de arama motorlarının sayfanızı indeksleme süresi düşecektir.

 

Ürün resimlerini kaydederken rastgele bir isim seçmek yerine ürün adıyla uyum bir dosya adı verin. Örneğin marka-adi-model-adi.jpg gibi bir isim kullanırsanız arama motorları açısından daha anlamlı olacaktır.

 

Tüm resimlerde olduğu gibi ürün resimlerinde de mutlaka ALT etiketi bulunmalıdır. Bu etikete ürün adını yazabilirsiniz.

 

6. Her sayfada özgün meta açıklama bulunmalıdır

 

Google hala meta açıklamalara önem vermekte ve birçok arama sonucunda (SERP) sayfanın meta açıklama etiketinde yazan içeriği aynen ya da ufak değişikliklerle kullanmaktadır. Bu nedenle meta açıklamayı sayfa içeriğini özetler bir şekilde yazmaya dikkat edin.

 

Doğru bir şekilde yazılmış meta açıklama sayfanızın tıklama oranını (CTR) arttıracaktır. Yüksek tıklama oranına sahip sayfaların zamanla daha üst sıralara çıkabilmektedir.

 

7. Blog yazılarıyla site içeriğinizi zenginleştirin

 

Ürünlerinizi satın alabilecek müşteri kitlesinin ilgisini çekebilecek blog yazıları oluşturmak potansiyel müşterilerinizi “farkındalık yaratma” ve “karar verme” süreçlerinde etkilemenizi ve organik trafiğinizin artmasını sağlar.

 

Blog yazılarınızın konularını seçerken kwfinder.com gibi anahtar kelime araçlarından yararlanabilirsiniz. Yüksek arama hacimli ve düşük rekabetli anahtar kelimeleri seçmek stratejik olarak önemlidir.

 

Yazıların içerisinde konuyla alakalı ürün kategorilerine veya ürün detay sayfalarına link vererek, blogla çektiğiniz ziyaretçilerin sitenizin diğer sayfalarını da incelemesini sağlayabilirsiniz.

 

 

Share