‘Kuantum internet kullanıyoruz’

Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’ndan bilim dünyasını şaşkına çeviren bir açıklama geldi:

'Kuantum internet kullanıyoruz’

‘Kuantum internet kullanıyoruz’

Bilim insanları dünyanın dört bir yanındaki laboratuvarlarda kurantum internet ve bilgisayarlar geliştirmek için uğraşadursun, ABD’nin Los Alamos Ulusal Laboratuvarları’ndan bilim dünyasını şaşkına çeviren bir açıklama geldi: En az iki yıldır kuantum internet kullanıyoruz.

Sadece bilim insanları ve mühendislerin değil, dijital dünyanın en büyük hayallerinden biri olan kuantum internet, ABD’nin New Mexico eyaletinde sessiz sedasız hayata geçmiş. Ancak sanılanın aksine, Los Alamos araştırmacıları kullandıklarının ‘farklı bir kuantum internet’ olduğunu belirtti.

Kuantum internet, kuantum mekaniklerinin kanunlarına dayanarak mükemmel güvenliğe sahip internet iletişimi sağlayan teknoloji anlamına geliyor. Teknolojinin dayandığı fikir, foton gibi bir kuantum nesnesinin bir özelliğini ölçerek, bu özelliği değiştirebilmek. Böylece, kuantum mesajların okunmaz hale gelmemesini önleyerek iletimini sağlamak.

Ancak sorun şu ki, birçok kuantum internet çözümü mesajların sadece iki nokta arasında transfer edilmesine imkan verirken, yönlendirmeleri sınırlı tutuyor. Kuantum mesajını yönlendirilmesi gereken noktaların arasına çıkarmak, mesajın kuantum halini bozuyor ve çöpe dönüştürüyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Share