Danimarkalıların geni mutluluğa programlı

Dünyanın en mutlu ülkesi sıralamasında düzenli olarak üst sıralarda yer alan Danimarka’nın sırrı çözüldü. Yeni bir araştırma mutluluğun Danimarka halkının DNA’sında yer aldığına işaret etti.
Danimarkalıların mutluluğu DNA’larında saklı.

Danimarka ve Hollanda’nın milli geliri yüksek Avrupalı ülkeler arasında nasıl sürekli en mutlu ülkeler listesinin tepesinde yer aldığını belirlemek isteyen bilim insanları, ilginç sonuçlara ulaştı.
danimarka

Birleşik Krallık’ın Warwick Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, mutluluğun yüksek yaşam standardı değil ancak genetiğe bağlı olabileceğini gösteren üç faktör tespit edildi.

Araştırmanın ilk kısmında, ‘milletler arasındaki genetik mesafe’ ölçüldü. Ölçümde, 131 ülkenin milli gelir, coğrafi kültür, din ve refah seviyesi gibi bilgiler değerlendirildi.

Araştırmada yer alan ekonomist Eugenio Proto, “İlginç sonuçlara ulaştık… Bir ülkenin Danimarka ile genetik mesafesi arttıkça, ülkedeki refah seviyesinden mennuniyet azalmaya başladı” ifadesini kullandı.

Genetik mutluluk izi iki ülkede artıyor

Araştırmanın ikinci kısmında, mutluluk seviyesiyle serotonin hormonunu etkileyen genin bağlantısı araştırıldı. Serotonin, beyinde ruh halini dengeleyen kimyasal olarak biliniyor. Düşük ve yüksek mutluluk sağlayabilen hormonun 30 ülke insanı üzerindeki etkisi ölçüldüğünde, Hollanda ve Danimarkalılar hayattan en çok tatmin olan insanlar olarak belirdi.

Araştırmanın son aşamasında, ABD’ye göç eden insanların sahip olduğu mutluluğun, nesiller boyunca değişimi değerlendirildi. Veriler, mutluluk seviyesinin yüksek olduğu ülkelerden gelen göçmenlerin, ABD’de bu seviyeyi korumayı başardığını gösterdi.

Araştırmada yer alan Andrew Oswald, ‘kişisel gelir ve din fark etmeksizin, mutluluğun yüksek olduğu ülkelerden gelen Amerikalıların ruh hali de daha olumlu” ifadesini kullandı.

Oswald, çalışmanın mutluluk ile genetik bağlantıyı kesin olarak ortaya koymadığını, ileride daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Share