Tamamen yapay kalp üretildi

Kalp hastalıkları yüzünden her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybediyor, bu devrimsel yapay kalp tasarımı buna son verebilir mi?

Tıpta her gün yeni gelişmeler görüyoruz, bazen göğüs kanserini algılayan elektronik deri, bazen de omurga ameliyatlarından kullanılacak 3D yazıcıdan çıkmış protez iskelet parçaları. Ama hala kalp ve beyin en önemli ve yerine yerleştirmesi en sorunlu organlar.

Beyin ile ilgili tıbbi araştırmalar yavaş yavaş zekayı anlamaya ve aklı bilgisayarlara yerleştirmeye doğru giderken, kalp alanındaki teknolojik gelişmeler ise organik kalpleri tamamen yapay kalp cihazları ile değiştirmeye ilerliyor. Son 35 yılda 1,000’in üzerinde yapay kalp ameliyatı yapılmış ama şimdiye kadar mükemmel bir yapay kalp üretilememişti.
yapay-kalp

Kalp hastalarına biyolojik kalpleri temin etmek, hem donör bulmak açısından, hem de hastaya uyumluluk açısından hala çok zor. Ama biyo uyumlu malzemelerden üretilmiş “Carmat” yapay kalp bu durumu değiştirecek gibi duruyor. Çok karmaşık bir tasarım ürünü olan Carmat yapay kalp, hassas sensörler sayesinde vücudu dinliyor ve kendi temposunu kendi ayarlayabiliyor.

Geçen senenin Aralık ayında ilk kez Carmat kalp takılan hasta, ne yazık ki bir komplikasyondan dolayı fazla hayatta kalamamış. Ama o zamandan beri geliştirilen ve sorunları çözülen Carmat yapay kalp, Eylül başında yapılan ikinci biroperasyon iletekrar denenmiş. Şimdilik sorunsuz çalışan yapay kalp, gelecekte kalp rahatsızlıklarından muzdarip olan her insanın hayatını kurtarabilecek.

Tabii bu konuda olumsuz düşünenler, yapay organlar insan vücuduna hakim oldukça bizi insanlıktan uzaklaştıracağına inananlar bu konuda tepkili. İlk bakışta insan kalbinden daha performanslı ve iyi çalışacak bu türden cihazların yayılması, bu tür tepkiler yüzünden çok da kolay olmayacak gibi görünüyor.
Kaynak:Gerçek Gündem

Share