Bluetooth 4 geliyor

Bluetooth 4 geliyor

Bluetooth artık eskisi gibi olmayacak: Yeni Bluetooth 4.0 standardı her şeyi değiştirmeye geliyor.

Birçok kullanıcı Bluetooth’u üç farklı kullanım alanından tanıyor: Cep telefonuyla kulaklık setini bağlamak, PC/laptop arasında veri aktarımı yapmak ve PC faresini kablosuz çalıştırmak için. Fakat Bluetooth Özel Uzmanlar Grubu (SIG) yeni Bluetooth 4.0 standardı veya yeni adıyla Bluetooth Low Energy (LE – Düşük Enerji) ile kablosuz iletişim tekniğinin kullanım alanını arttırmak niyetinde.

Birçok yeni cihazda kullanılacak standarttaki en önemli adım enerji tüketimini düşürmek olacak. SIG bunu yaparken sadece cep telefonlarındaki bataryaları değil, özellikle Bluetooth yongaları tümleşik bir düğme hücre üzerinden seneler boyunca çalışabilecek teknolojik cihazları düşünüyor. Örneğin yakında Bluetooth’un standart hale geleceği kol saatleri veya uzaktan kumandalar.

Bir diğer amaç ise bağlantı standardının geliştirmek olacak. 4.0 sürümü ile iki Bluetooth cihazı arasında beş milisaniyeden kısa sürede bağlantı kurulabilecek ve bu iki cihaz birbirinden 100 metre uzaklıkta bulunabilecek. Bu sebeple iyileştirilmiş bir hata denetim sistemi devreye girecek. Gerekli bağlantı güvenliğini ise 128 bit AES şifreleme sağlayacak.

Bluetooth LE, Nokia tarafından geliştirilen ancak pazarda tek başına tutunmayı başaramayan WiBree güç standardının, SIG tarafından rafine edilmiş hali olarak yorumlanıyor. SIG direktörü Michael Foley, 4.0 protokolünün özellikle sağlık ve güvenlik sektörlerinde yeni uygulamalara öncülük etmesini beklediklerini belirtiyor.

Bluetooth 4.0’ı kullanan ilk cihazların ne zaman çıkacağı henüz kesinleşmiş değil.

Share