Yavaş telefonlara özel sohbet uygulaması

Facebook, düşük teknolojili telefonların rahat çalıştırabileceği bir Messenger versiyonu yayımladı.
facebook-messenger-lite
Messenger Lite” düşük performans ve yavaş internet hızında rahatlıkla çalışmayı vadediyor.

Gelişmekte olan ülkelerde daha çok kullanılmak isteyen Facebook, mobil cihazlarda sohbet özelliğini, bundan iki yıl önce Messenger adlı mobil uygulamasına taşımıştı. Böylece WhatsApp gibi hızlı popüler olan mesajlaşma yazılımlarıyla rekabetini güçlendiren Facebook, internete giren insan sayısına paralel olarak en hızlı kullanıcı artışı yaşanan gelişmekte olan ülkelere özel bir Messenger hazırladı.

Messenger Lite adlı yeni uygulama, hem daha az sistem kaynağı kullanıyor hem de daha az veri kullanarak, yavaş mobil ağlarda daha hızlı çalışabiliyor. Geçen yıl Facebook Lite adlı uygulamasıyla sosyal ağ özelliklerini de benzer şekilde sunan şirket, mart ayına kadar bu uygulamada 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.

Şirket, ayrıca Internet.org uygulamasıyla mobil veri ücreti ödemeden Facebook kullanmayı sağladı. Ancak Hindistan’daki düzenleme kurumu, aktivistler Facebook’un Ağ Tarafsızlığı prensiplerine aykırı davrandığı ve iki tabakalı bir internet yarattığı konusunda tartışma başlatınca, bu uygulama ve benzer ‘ücretsiz’ hizmetler yasaklandı.

GÖRÜNTÜLÜ ARAMA YOK

En güncel akıllı telefonlara erişimi olmayanlar için tasarlanan Facebook Messenger Lite uygulaması, 10 MB’tan az yer kaplayacak. Messenger for Business ve kullanımdaki binlerce sohbet botlarına tam erişim sunmayacak. Uygulamayla metin mesajı, fotoğraf ve internet bağlantısı gönderilebilecek ama görüntülü arama gibi yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyan özellikler kullanılamayacak.

Öncelikle Kenya, Tunus, Malezya, Sri Lanka ve Venezuela’da giriş seviyesi Android cihazlara indirilebilecek olan uygulama, sonraki aylarda diğer ülkelerde de kullanılabilecek.

Share