İki yeni gezegen daha keşfedildi

Astrofizikçiler, ocak ayında yörüngeye yerleştirilen Kepler uzay teleskobu sayesinde, Güneş sistemi dışında Satürn’e benzeyen iki yeni gezegen keşfetti.

yeni gezegenler keşfedildi

yeni gezegenler keşfedildi

Science express dergisinin internet sitesinde yayımlanan araştırma, iki dış gezegenin (exoplanet) Satürn’e benzediği ve muhtemelen Dünya’nın ölçülerine yakın üçüncü bir dış gezegenin daha var olabileceğini belirtiyor.

Araştırma, keşfedilen iki dış gezegenin Dünya’dan çok uzaklarda bulunan Güneş’e benzeyen bir yıldızın etrafında döndüğünü kaydediyor.

Astorfizikçiler, adlarını Kepler-9b ve Kepler-9c koydukları bu iki dev dış gezegenin, sözkonusu yıldızın etrafında 19,2 ve 38,9 günde döndüğünü ifade ediyor.

Araştırmaya göre, Kepler-9b ve Kepler-9c’nin yer aldığı yıldız sistemi, Dünya’dan 2 bin ışık yılı uzaklığında bulunan Lyre takımyıldızında bulunuyor. Bir ışık yılı, 9 milyar 460 kilometreye denk düşüyor.

ABD’nin Kaliforniya üniversitesinde görevli ve araştırmayı kaleme alan astrofizikçilerden Tim Brown, Kepler-9b ve Kepler-9c’nin bulunduğu yıldız sistemine benzer sistemlerin, gezegenlerin nasıl meydana geldiğini ve yıldız sistemlerinin nasıl geliştiğini anlamamızda yardımcı olacağını belirtiyor.

Bilimadamları, son haftalarda, Kepler uzay teleskobu ile yapılan gözlemlerde, Dünya’nın ölçülerine yakın 140 değişik gezegen keşfetti.

Share