PayPal’ın Türkiye’den çekilmesinin altından ne çıktı!

Türkiye’nin yeni kurduğu Troy’un önünü açmak için Paypal’ı ülkeden atmak, başlı başına sorunlu bir yaklaşım. Türkiye’yi tüm Dünya’da aciz gösterecek bir tavırdır.

PayPal

BDDK tarafından anlaşılması güç bir girişim ile internet üzerinden online olarak alışveriş yapılmasını sağlayan ödeme sistemi Paypal’a Türkiye’de işlem yapabilmesi için lisans verilmemesi, Türkiye’nin küresel oyunda büyük bir adım gerilemesine sebep olmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Büyük hamleler yapar gibi görünürken küçük hesapların peşinde koşan ve bu tavrı ile çağın evrensel değerlerinden uzaklaşan Türkiye, 6 Haziran’dan itibaren biraz daha içine kapanık bir görüntü sergileyecek.

Size çok kısa iki örnek vererek asıl konuya geçmek istiyorum. 2000 yılında bir animasyon şirketi ile çalışıyordum, klasik animasyon adını verdiğimiz yüksek masraflı ve yavaş ilerleyen teknikleri kullanıyorlardı. Patronun karşısına oturdum ve artık bilgisayar ile canlandırma döneminin başladığını, çağı yakalamak gerektiğini söyledim. Böyle bir şeyin asla olmayacağını, tüm şirketler bilgisayar ile canlandırma yapmaya başlasa da kendilerinin klasik yöntemlerde ısrar edeceklerini söyledi. Beni de çeşitli sebepler ile postaladılar. İki yıl sonra klasik animasyon tekniklerini terk etmiş ve bilgisayar ile canlandırmaya geçmişlerdi. Başka çareleri yoktu, çağı yakalamasalar işsiz kalacaklarını nihayet gördüler.

İkinci örnek, 1998 senesinde yakın çevremde bulunan yetişkinlere çok kısa bir süre içerisinde tüm hayatlarının İnternet’e bağımlı olacağını söylediğimde bana güldüler. ”Bizden geçti, artık sizin hayatınız olursa olur” dediler. Şu anda her biri ellerinde tablet ve Notebook ile bütün günlerini İnternet’te geçiriyorlar.

TÜRKLİYE CİDDİ BİR HATA YAPTIĞINI YAKINDA GÖRECEK

Türkiye’de bu tip örneklerin sayısını arttırmak çok kolay, çağı yakalamaktansa dik kafalı hareket ederek yumurta kapıya dayanınca ya da iş işten geçince girişimde bulunarak gelişmiş ülkeleri geriden takip etmek bizim yaşam kriterimiz haline geldi. Paypal’ın kapatılması yöresel şartlarına kısıtlı bir yaşam süren çoğu insan için önemsiz görülebilir, ancak küresel anlamda Türkiye çok ciddi bir hata yaptığını yakında görecektir.

Paypal’a bu tip bir restin neden çekildiğini yazımın sonunda aktaracağım, öncesinde söylemek isterim, Türkiye yurt dışı ile e-ticaret yapan vatandaşının elektronik mağazasının kapısına asma kilidi vurdu, çağın nimetlerinden yararlanarak gezegen genelinde güvenli e-ticaret yapan herkes şu anda panikte, evinin ekmeğini çıkarmak için çalışırken teknolojinin nimetlerinden yararlanan vatandaşı bundan daha fazla mağdur etmek mümkün değildi, BDDK akıl almaz girişimi neticesinde tek bir hareketi ile vatandaşa adeta ”E-ticaret yapma, çağı yakalama, dışarıdan döviz getirme” demiş oldu.

Paypal’ın kapatılmasının bir diğer etkisi ise ebay gibi Paypal üzerinden çalışan şirketlerden alışveriş yapanlar üzerinde gözlenecek. Bu tarz online alışveriş imkanının yarattığı imkanlar sınırsız boyuttaydı, misal aracınızın ihtiyacı olan bir parça Türkiye’de bulunmuyor ise, en uygun fiyata, en hızlı ve güvenilir şekilde ebay’den sipariş vermek hem maddi anlamda hem de zaman açısından kazançlı bir alternatif yaratıyordu. Geçmişte motosikletim için gereken bir parçayı Japonya’dan sipariş etmem gerektiğinde ebay’i tercih eden tamircim beni oldukça rahatlatmıştı. Hem parçayı daha ucuza satın almıştım, hem de Japonya’da bulunan firmanın en az 1.5 aydan önce gönderemeyeceğini söylediği parça Avrupa’da bir satıcıdan 10 gün içerisinde ve daha düşük fiyata elimize geçmişti. O parça olmadan motosikletimi kullanamadığım düşünülür ise eğer, bu sistemin ne denli rahatlatıcı olduğunu anlamak pek ala mümkün. Artık vatandaş Paypal üzerinden alışveriş imkanı sunan hiç bir güvenilir e-ticaret sitesinden alışveriş yapamayacak.

Bununla birlikte, Paypal üzerinden otomatik ödemesi olan çok sayıda insan ödeme yapmak zorunda oldukları yabancı firmalar ile papaz olacaklar. E-ticaret sitesi kurmuş ve yabancı müşterileri olan çok sayıda kuruluş, müşterilerine ”kusura bakmayın bizim ülkemiz Paypal kullanmamıza izin vermiyor. Şimdi ya mecburen öteki daha az güvenli online ödeme şirketlerinde hesap açarsınız ya da bizimle çalışamazsınız” demek zorunda kalacaklar ki, müşterilerini kaybetmelerinin kaçınılmaz olacağını tahmin etmek güç değil. Bu insanlar irili ufaklı ölçülerde ülkemize döviz sokuyorlardı ve ilerleyen yıllarda işlerini büyüterek getirdikleri döviz miktarını arttıracakları tahmin edilebilir. Vatandaşı bu girişimlerinden uzaklaştırmak akıl alır bir iş olmadı.

paypal-nedir

DÜNYANIN BU ALANDAKİ EN BÜYÜK VE EN GÜVENİLİR FİRMASI

Paypal son derece güvenilir bir firmaydı, kendi alanında gezegenin en güvenilir ve büyük firması ile Türkiye yollarını ayırırken, daha az güvenilir olan küçük firmaların çalışmaya devam etmelerinde sorun görülmemiş olacak ki, Paypal‘a alternatif olabilecek ancak yeterli derecede yaygın olmayan öteki küçük firmaların işlem yapma haklarına dokunulmamış. Skrill, PayU vb çok sayıda alternatif firma Türkiye’de işlem yapabilirken Paypal gibi en yaygın, en geniş alanda kabul görmüş, en güvenilir ve sağlam firmanın yoluna taş konulması bu işin altında başka hesaplar olduğundan kuşkulanmak için yeterli.

Görüşlerden biri şu; ”Paypal’ın serverları Türkiye’de değil, o sebeple eğer batacak olursa Türkiye’de bulunan Paypal müşterilerinin içeride kalan paraları BDDK tarafından ödenmek zorunda kalınırdı. Paypal serverlarını Türkiye’ye getirmeyi kabul etmediği için BDDK da lisans vermekten vazgeçti.”

Bu oldukça anlamsız bir argüman, zira Paypal o denli büyük bir şirket ki, eğer o batmışsa gezegendeki ekonomi zaten bütünüyle batmış demektir. Bu denli güvenilir ve büyük bir firmanın batma riski oldukça düşükken, batma olasılığı daha yüksek olan çok sayıda öteki dijital ödeme şirketinin işlem yapmaya devam etmesine göz yummak, yukarıdaki iddiayı anlamsızlaştırıyor.

“TROY” ADLI BİR ONLİNE SİSTEM KURDULAR VE EN BÜYÜK RAKİBİ DEVRE DIŞI BIRAKTILAR

Asıl sebep başka gibi görünüyor, Türkiye yakın zamanda Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından işletilecek “Troy” (Türkiye’nin Ödeme Yöntemi) adlı bir online para transferi sistemi kuracağını duyurdu. Paypal’a rakip olamayacağı aşikar olan bu para transfer sisteminin önündeki en büyük engel, insanların dar bir çerçeve içerisinde kabul görmesi olası olan yerli bir sistem yerine, gezegen genelinde kabul görmüş ve güvenli olduğu iyi bilinen Paypal ile işlem yapmaya devam edeceğini bildiklerinden, Troy’un en büyük rakibini, yani Paypal’ı Türkiye piyasasından vakitlice silmek gibi bir hesap yaptıklarından kuşkulanmak daha akla yatkın görünüyor.

Bu konuda yine ciddi sorunlar karşımıza çıkıyor, nasıl ki çalıştığınız şirket belli bir banka ile anlaşmalı çalışıyor ve maaşlarınızı o bankada açacağınız bir hesaba yatırmakta diretiyorsa, e-ticaret yapan şirketler de önlerine gelen her elektronik ödeme şirketi ile çalışmıyorlar. Ebay ve daha nice şirketin Paypal ile belli ki bir anlaşmaları var ve, Türkiye’de kurulan bir alternatif şirket ile anlaşma yapacakları kuşkulu. Bu sebeple Troy’un küresel anlamda kabul görmesi zayıf bir ihtimalken, henüz işleme açılmamış bir şirketin yolunu olası rakiplerden temizlemek için vatandaşın bu denli büyük bir mağduriyete sürüklenmesine sebep olunması akıl alır gibi değil.

HALKI MAĞDUR EDİYORLAR

Troy’dan çok umutlular ise, o halde bir kaç yıl daha Paypal’ın işlem yapmasına izin verilebilir, Troy’un sistemi küresel anlamda kabul gördüğünde bu akıl almaz girişimi deneyerek vatandaşın mağduriyetini belki de bir nebze düşürürlerdi. Ancak buna da tenezzül etmiyorlar ve henüz işleme başlamamış yerel bir firmanın önünü açmak için Türkiye’nin e-ticaret potansiyelini düşürecek bir girişim ile halkı mağdur ediyorlar. Dünya pazarına irili ufaklı açılma şansı yakalamış vatandaşın bugün resmen ekmeği ile oynandı.

Troy’un önünü açmak için Paypal’ı ülkeden atmak, başlı başına sorunlu bir yaklaşım. Türkiye’yi tüm Dünya’da aciz gösterecek bir tavırdır. Bir firma ile rekabet edemeyeceğinizi düşünerek o firmanın önünü kesmek, ”kardeş burada dükkan açamazsın” dedikten sonra rakip firmanın camını penceresini indirtip kapısına tetikçi göndermekten pek de farklı değil.

Türkiye bu tavırlardan vazgeçmediği sürece ne küresel anlamda ne saygı elde edebilir, ne de küresel rakipleri ile ‘Fair Play’ çizgisinden bu denli uzaklaşarak uygun rekabet ortamında saygın bir oyun oynadığını iddia edemez.

kredi-karti

Çok sayıda insan belki de Paypal’ı hayatında bir kez olsun kullanmadı ve yöresel yaşam şartları içerisinde ihtiyaç da duymuyor olabilirler. Ancak Dünya pazarına açılarak gezegen genelinde e-ticaret yapmaya yönelik çağı yakalama gayretinde olan vatandaşın çekeceği çileye karşı kayıtsız ve umursamaz yaklaşmak, ülkemizi biraz daha içine kapalı bir hale getirecek ve evrensel değerlerden uzaklaştırmaktan başka işe yaramayacaktır.

Bir gezegen dolusu insan e-ticarete yönelirken, biz bu tip girişimlerimiz ile elimizi bu alandan çekmek için gayret sarf ediyoruz. Normal şartlarda yurtdışı ile ticaret yapabilme olasılığı olmayan kobiler internetin getirdiği imkanlar sayesinde başka ülkelere ürünlerini pazarlayabilme şansı yakalamışlardı. Öteki tüm ülkeler vatandaşlarını bu konuda teşvik eder, bu imkanın nimetlerinden faydalanmak isterken, ülkemizin tam tersi istikamette hareket etmesi akıl alır gibi değil.

Şıvan Okçuoğlu
Odatv.com

Share