Çin’den Google’a Tiananmen düzenlemesi

Tiananmen Meydanı gösterilerinin 25’inci yıldönümü öncesinde Çin Google’ı ‘kısmen’ kontrol altına aldı.

Çin hükümetinin internet sansürlerini takip edip kamuoyuna duyuran tıklayın greatfire.org internet sitesi, Google hizmetlerine ülkenin belli bölümlerinde erişilemediğini belirtti.

Daha önce Google’a yönelik bu tür geniş çaplı bir sansür uygulamasının 2012’de gözlendiği ve uygulamanın 12 saat sürdüğü ifade ediliyor.

Greatfire.org sitesinde, “Engellemelerin Tiananmen’in yıldönümüyle mi ilgili olduğu yoksa daha kalıcı bir adım mı olduğu henüz belirsiz. Ancak Google hizmetleri üzerinde 4 gündür devam eden bir engelleme olduğunu görüyoruz” denildi.

Reuters haber ajansına konuşan Google yetkilileri ise, “Bizden kaynaklanan hiçbir sorun yok” dedi.

Ancak, Google’ın günlük şeffaflık raporlamalarında son dört günde Çin’den bağlanmalarda ciddi bir düşüş yaşandığı da belirtiliyor.

Çin hükümetinden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak Çin daha önce benzer engelleme iddiaları sorulduğunda “İnternet üzerinden hizmet veren tüm şirketler Çin yasalarına uymak zorunda” demişti.

google

Google 2010 yılında ‘yoğun sansür çabaları’nı gerekçe göstererek Çin’deki operasyonlarını sonlandırmış ve ofisini Hong Kong’a taşımıştı.

Facebook, Twitter ve YouTube Çin’de engellenen internet siteleri arasında.

Tiananmen gerginliği

1989 yılında demokrasi yanlıları ile Çin güvenlik güçleri arasında çıkan ve birçok kişinin ölümüne neden olan olayların yıldönümü öncesinde Çin’de tutuklamalar ve önlemler artırılmış durumda.

Mayıs ayı içersinde aralarında insan hakları aktivisti Pu Zhiqiang’ın da bulunduğu birçok kişi Tiananmen olayları ile ilgili bir toplantıya katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınmışlardı.

Çin hükümeti Tiananmen olaylarında kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair resmi bir sayı açıklamış değil. İnsan hakları örgütleri ise, 25 yıl önceki olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısını yüzlerle ifade ediyor.

Kaynak:BBC Türkçe

Share