Genç mucitler hipertansiyon için kolları sıvadı

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından düzenlenen ve Novartis’in koşulsuz desteğiyle gerçekleştirilen Hipertansiyon Avcıları Yarışması’nın kazananları ödüllerini Dünya Hipertansiyon Günü’nde aldı.

Genç mucitler hipertansiyon için kolları sıvadı

Genç mucitler hipertansiyon için kolları sıvadı

Hipertansiyon Avcıları yarışmasının mucitleri belli oldu. Yarışmanın birincisi “Unutmatik” adlı çalışması ile 13 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Senay Liçina oldu. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kozan, Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. Alparslan Birdane ve Basın ve Halkla İlişkiler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Karpuz, ödül töreninde yaptıkları açıklamalarda hipertansiyonun kontrol altına alınmasının öneminden bahsettiler.

Hipertansiyonun önemli bir sağlık sorunu olduğuna vurgu yapan Türk Kardiyoloji Derneği yetkililerinin dikkat çektiği başlıklardan bazıları şöyle:
• Türkiye’de her dört ölümden birinin sebebi hipertansiyon.
• Türkiye’de her üç kişiden biri hipertansiyon hastası.
• Ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranı %55, kontrol oranı ise tüm hipertansiflerde %25.
• Hipertansiyon, tedavi edilmediğinde felç, kalp, böbrek hastalığı, körlük gibi ciddi sonuçlara yol açabiliyor.

Dernek yetkilerinin sağlıklı kan basıncına sahip olmak için önerileri ise;
• Kilonun sağlıklı düzeyde tutulması.
• Sigaranın bırakılması.
• Sağlıklı beslenme.
• Tuz tüketiminin azaltılması.
• Hareketli yaşam tarzının tercih edilmesi şeklinde.

HİPERTANSİYONDA TEDAVİNİN AKSATILMAMASI ÖNEM TAŞIYOR
Her üç kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğu ülkemizde konuya dikkat çekmek amacı ile düzenlenen “Hipertansiyon Avcıları” yarışması, bir fikir ve icat projesi. Hipertansiyon tedavisi alan hastaların, tedavilerini doktorları tarafından verildiği şekilde ve düzenli olarak almalarına destek olmayı amaçlıyor. Bu yarışmada katılımcılardan, ailelerinde ve çevrelerinde bulunan hipertansiyon hastası yakınları için, doktorlarının önerdikleri tedavilerini düzenli olarak uygulamalarını sağlayacak icatlar geliştirmesi istendi. Adaylar yarışmaya çizim, fotoğraf ve uygulamalarıyla katıldı. Halk oylamasına göre kazanan ilk beş isim ve çalışmaları şu şekilde:

1. Senay Liçina, eserinin adı: “Unutmatik” . 2. İrfan Bilal Özcan, eserinin adı: “Hiper Hatırlatıcı”. 3. Demircan Taşkonak, eserinin adı: “Asistan Saat”. 4. Zeynep Başalan, eserinin adı: “Akıllı Taşlı Yüzük”. 5. Rida Berilğen, eserinin adı: “Ab-ı Hayat”.

Kaynak:ntvmsnbc

Share