‘Uçaklar Wi-Fi üzerinden hack’lenebilir’

ABD’de düzenlenen Black Hat Konferansı’nda yapılan bir sunumda, uçak ve gemilerin Wi-Fi ağları üzerinden saldırıya uğrayabileceği ifade edildi. Uzmanlar, riskin çok düşük olmasına rağmen önlem alınması gerektiğini belirtti.
Uçakların sahip olduğu donanım siber saldırıya karşı korunmalı.

ABD’nin Las Vegas kentinde bu hafta düzenlenen Black Hat Konferansı’nda konuşma yapan güvenlik uzmanı Ruben Santamarta, uçakların Wi-Fi ağları üzerinden siber saldırıya maruz kalabileceğini belirtti.

wifi-ucak

SATCOM Terminals adlı bir sunum gerçekleştiren Santamarta, küresel uydu tabanlı iletişim ağına erişim sağşayan yer istasyonlarının yeterli güvenlik seviyesine sahip olmadığını ifade etti.

BlackHat sitesinde sunumları hakkında açıklama yapan Santamarta, uçak ve gemilerde uydu iletişim ağlarına bağlantı için kullanılan donanımları test ettiklerini ve ‘cihazların tümünde güvenlik açığı bulduklarını’ söyledi.

Santamarta, “Belli durumlarda güvenlik açığını değerlendirmek için kullanıcı etkileşimine bile gerek yok, sadece bir SMS göndermek veya bir gemiden diğerine özel bir mesaj göndermek yeterli” ifadesini kullandı.

Risk düşük

Güvenlik uzmanı, hacker’ların Wi-Fi ağlarını veya uçaklardaki eğlence sistemlerini kullanarak uçağın navigasyon veya güvenlik sistemlerine erişim sağlayabileceği uyarısında bulundu.

Reuters’a açıklama yapan Santamarta, bugüne kadar laboratuvar ortamında simülasyon olarak gerçekleştirdikleri saldırıların gerçek hayatta uygulanmasının zor olduğunu, gerekli önlemler için de çalışılmaya başlandığını belirtti.

Santamarta, uydu iletişimleri donanımı üreticilerin belli güvenlik hususlarına dikkat etmelerini, böylece risklerin minimum düzeye inebileceğini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Share