Güneş’in yüzeyinde dev delik

Dev karanlık, korkulacak bir gelişmenin işareti mi?

Güneş’in yüzeyinde dev delik

Güneş’in yüzeyinde dev delik

NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, geçtiğimiz hafta içinde Güneş’in yüzeyinde büyük bir karanlık bölge gözlemledi. Bilim insanları, bugüne kadar gözlemlenen en büyük ‘taçküre deliği’ olduğunu belirttikleri dev karanlığın, korkulacak bir gelişmeye işaret etmediğini belirtti.

SDO, Güneş’in son yıllarda elde edilen en ilginç ve bir o kadar korkutucu görüntülerinden birini yakaladı. Uzay aracının son derece hassas mor ötesi filtreleri, sıcak plazmanın gezegenler arası uzaya boşaldığı düşük yoğunluklu ‘taçküre deliğini’ görüntüledi.

Uzay araçları tarafından mor ötesi ve x-ışını dalga boyunda incelenen taçküre delikleri, Güneş’ten Uzay’a saçılan ve elektron ve diğer kozmik parçacıkların bulunduğu fırtınaların kaynağı olarak biliniyor.

Güneş faaliyetlerinin normal olduğu dönemlerde yıldızın sadece kutup bölgelerinde ortaya çıkan taçküre delikleri, 11 yıllık döngü sürecini 2013 içinde tamamlayacak olan Güneş’in artan faaliyetleriyle daha belirgin hala geldi. 2013 itibariyle yaşanan şiddetli Güneş patlamalarıyla taçküre deliklerinden Dünya’ya doğru saçılan kozmik parçacıkları, Kuzey Işıkları olarak bildiğimiz kozmik olayı ortaya çıkarıyor.

Çok güçlü manyetik alanlara sahip olan bu bölgeler, olağanüstü derecede morötesi ışın saçan, milyonlarca derece sıcaklıktaki gazları barındırıyor. Taçküre deliklerinden giderek hızlanan bir süratte uzay boşluğuna saçılan gaz ve parçacıkların Dünya’ya ulaşması, 2-3 gün sürüyor.

Güneş, her 11 yılda tamamlanan ve üzerindeki siyah lekelerin sayısında değişim yaşanan döngüyü 2013’te tamamlanacak.

Güneş, içinde bulunduğumuz 24’üncü döngünün ilk önemli patlamasını yılbaşı gecesi yaşamıştı.

Kaynak:ntvmsnbc

Share