Soyuz yolculuğunu tamamladı

Keşif Görevi 36’ının üç mürettebatı, dün TSİ 10.30’da Soyuz kapsülüyle Uzay’a gönderildi.

Soyuz yolculuğunu tamamladı

Soyuz yolculuğunu tamamladı

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev alacak Keşif Görevi 36’ının üç mürettebatı, dün TSİ 10.30’da Kazakistan’ın Baykonur Uzay Üssü’nden ateşlenen Soyuz kapsülüyle Uzay’a gönderildi. Kapsül, yaklaşık 6 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna kenetlendi.

Bir ABD, bir Rus ve bir İtalyan astronotu taşıyan Soyuz kapsülü, dün akşam ateşlenmesinin ardından başarıyla UUİ’ye bağlandı.

Astronotlar Fyodor Yurchikhin, Karen Nyberg ve Luca Parmitano’yu taşıyan Soyuz, ateşlendikten dört dakika sonra saatte 7560 km hıza ulaştı. Uzay kapsülü, Dünya’nın yörüngesinde dört tur attıktan sonra, altı saatten biraz daha kısa sürede yerden 400 km yükselikteki uzay istasyonuna ulaştı.

Soyuz’un UUİ’ye bağlanmasının ardından, kapsül ile istasyon arasındaki basınç dengesinin kurulması için 2 saat geçmesi beklendi. Üç astronot, Soyuz’la Dünya’ya dönecek olan Keşif Görevi 35’in astronotları ABD’li Chris Cassidy ve Rus Alexander Misurkin ile Pavel Vinogradov tarafından karşılandı.

Cassidy, dazlak olan İtalyan meslektaşı Parmitano’yu karşılamak için saçını kazıdığını söyleyerek sürpriz yaptı.

UZAY’DAN MEŞALE TAŞIYACAKLAR

UUİ’nin yeni mürettebatı istasyona yerleştikten sonra komuta merkeziyle bağlantı kuruldu. Yeni mürettebatın kumandanı Yurchikhin, eşiyle video konferans gerçekleştirdi.

54 yaşında olan Yurchikhin’in geçmişinde üç uzay görevi bulunurken, test pilotu olan 36 yaşındaki Parmitano ilk uzay görevine başladı. 43 yaşındaki Nyberg ise 2008 yılında ABD’nin Uzay Mekiği görevlerinden birinde 2 hafta yer aldı.

Keşif Görevi 36 ekibi, Dünya’ya Kasım ayında dönecek. Ekip, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Kış Oyunları’nın meşalesini 9 Kasım’da düzenlenecek uzay yürüyüşünde taşıyacak, 11 Kasım’da Dünya’ya getirecekler.

Kaynak:GerçekGündem

Share