‘Yerli yazılım kullanılmalı’

Uluslararası Yazılım Kongresi’nde yazılım ve bilişimin önemine işaret edildi.

'Yerli yazılım kullanılmalı'

‘Yerli yazılım kullanılmalı’

Bursa’da düzenlenen Uluslararası Yazılım Kongre ve Sergisi’nde konuşan Vali Münir Karaloğlu, bilişim sektörünün stratejik önemini vurgulayarak, “Yazılım çok ciddi bir milli güvenlik meselesidir. Ülkelerin birbirilerine karşı siber ordular kurduğu, siber saldırılarda bulunduğunu günümüz dünyasında, ülke olarak sanayide dönüşüm yapacaksak bilişim ve yazılım sektörü bu dönüşümün lokomotiflerinden biri olmalıdır” dedi.

Bilişim Sektörü İşadamları Derneği (BİSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ( BTSO) işbirliği ile dev firmaları Bursa’da buluşturan ‘Uluslararası Yazılım Kongre ve Sergisi’ başladı. Bursa’da ilk defa düzenlenen yazılım kongresinin Merinos AKKM’ de düzenlenen açılış törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Atilla Ödünç ile Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey ve BTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Esgin katıldı.

AKIN: İŞ DÜNYASI YERLİ YAZILIM KULLANMALI

Yazılım sektörünün temsilcilerini ve ilgililerini bir araya getiren kongrenin açılış konuşmasını yapan BİSİAD ve Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Osman Akın, iş dünyasını yerli yazılım kullanmaya çağırdı. Türkiye’nin en büyük problemlerinin başında gelen cari açığının artmasında, yeni teknolojilere ulaşmak için yapılan harcamaların büyük pay sahibi olduğuna dikkat çeken Akın, “Yeni teknolojilere ulaşmak için milyarlarca dolarlık ithalat yapıyoruz. Bu durum Türk yazılımcılar olarak bizleri üzmektedir. Bir şeylerin değişme vakti geldi. Bilgi birikimi açısından donanımımızı tamamladık. Artık ikinci aşama olan inovatif çalışmalar ve araştırma geliştirme çalışmalarındayız. Bu çalışmalar da inanılmaz bir hız ve büyüklüğe ulaştı. Yani artık üretiyoruz. Türk yazılımcıları, bilim insanlarının, mühendislerinin açtığı yolda, artık emin adımlarla ilerliyor” dedi.

Tüm dünyada başta internet olmak üzere teknolojinin kullanımının devlet tarafından teşvik edildiğini ifade eden Akın, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmada yazılım sektörünün en büyük katma değeri sağlayacağını vurguladı. Akın, “BİSİAD olarak, üyelerimizin ürettiği her yazılımın arkasındayız. Türkiye olarak 2023 yılı hedeflere ulaşmak istiyorsak, iş dünyası muhakkak yerli yazılım kullanmalıdır. Yazılım endüstrisinin ülkemiz için stratejik bir milli mesele olduğunu bilmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

VALİ KARALOĞLU’NDAN YAZILIM VADİSİNE TAM DESTEK

Kongre açılış törenine katılan Bursa Valisi Münir Karaloğlu da, bilişim sektörünün stratejik önemine vurgu yaparak, “Yazılım çok ciddi bir milli güvenlik meselesidir. Ülkelerin birbirilerine karşı siber ordular kurduğu, siber saldırılarda bulunduğunu günümüz dünyasında, ülke olarak sanayide dönüşüm yapacaksak, bilişim ve yazılım sektörü bu dönüşümün lokomotiflerinden biri olmalıdır” diye konuştu.

Kongrenin, sektörün gelişmesinde etkili bir rol oynayacağına inandığını belirten Vali Karaloğlu, Yazılım Vadisi’ne verdiği desteği de şu sözlerle dile getirdi. ” Yazılım Vadisi projesi Bursa için önemlidir. Kamu ve özel sektör temsilcilerini Yazılım Vadisine destek vermesi gerekiyor. Başta kentimiz olmak üzere Türkiye’ye yeni ufuklar sağlayacak vadiye destek verelim ki, milli güvenlik noktasında da istifade edelim”

BİLGİYİ ÜRETEN GÜCÜN DE SAHİBİ

‘Bursa’ ortak paydasındaki projelerin koordinasyon merkezi olarak, şehrin gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak için çalıştıklarını belirten BTSO Başkan Yardımcısı Mustafa Esgin ise bilişim sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Esgin, “Bilgiyi üreten gücün de sahibi. Teknolojiye dayalı bazı şirketler ülke ekonomilerini geride bıraktığı dünyamız e- ticaret hacmi 2012 itibariyle 680 milyar dolara ulaşmış durumda. Her alanda önemli atılımlar yapan ülkemizin bilgi ile iletişim teknoloji ihracatı 2012’de yüzde 23 artarak 1 milyar dolar sınırını aştı” dedi.

Açılış töreninde, yerel yönetim ve belediyecilikte yazılımın kullanım alanları ve önemi hakkında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in ardından, kürsüye gelen Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk de ülke ekonomisinde yazılım sektörüne ayrılan AR-GE payının arttırılması gerektiğine dikkat çekti. Öztürk, “Bilişim sektörü katma değeri çok yüksek sektörlerin başında geliyor. Ülkemizde, bu sektörde son yıllarda ciddi bir gelişme var. AR- GE yatırımları arttı. Ancak hala yetersiz. Binde 4’lerden, şimdi yüzde 1’lere geldi. Dünyada ise yazılıma yönelik yatırımlar yüzde 25 oranında. Biz de katma değeri yüksek bu sektör için çaba göstermeliyiz” diye konuştu.

Öte yandan ‘Uluslararası Yazılım Kongre ve Sergisi’ iki gün boyunca önemli isimlere ev sahipliği yapıyor. Kongre boyunca sektörün önde gelen firmalarından temsilciler, düzenlenen oturumlara konuşmacı olarak katılıyorlar. Ayrıca kongreyle birlikte gerçekleştirilen Yazılım Sergisi’nde de yazılım dünyasındaki son gelişmeler sergileniyor.
Kaynak:DHA

Share