Dünyada sadece bir tane kaldı

‘Rio’ adlı animasyon filmine konu olan Brezilya’ya özgü Spix’s Macaw adlı papağandan sadece bir tane kaldı. Vahşi doğadan alınarak koruma altında tutulan kuşlardan bir tanesi geçtiğimiz hafta öldü.

macaw_main
Mavi ve sarı macaw vahşi doğada nadir görülen kuşlardan.

‘Spix’s Macaw’ adıyla da bilinen ve sadece Brezilya’da bulunan Mavi Macaw kuşundan dünyada sadece bir tane kaldı. 3D animasyon filmi ‘Rio’ya ilham veren nadir papağanlardan bir tanesi de geçtiğimiz hafta öldü. Presley ardındaki kuş ardında yavru bırakmadı.

Rio filmi 2011 yılında hazırlandığında, filme konu olan papağanlardan dört tanesi yaşıyordu. Almanya’nın Schoeneiche kentindeki nesli tükenmekte olan papağanların yaşadığı bir koruma merkezinde bulunan kuşlardan, bugün sadece bir tane kaldı.

Discovery News’in haberine göre, vahşi doğada en son 2000 yılında görülen Spix’s Macaw, ormanların hızla azalması ve ithal edilen arı kolonilerinin işgal ettiği yaşam alanları nedeniyle gözden kaybolmuştu. Bilim insanları, nadir kuşun yapay döllenme ile kurtarılabileceğini umuyordu.

Rio filminde neslini devam ettirmek için Brezilya’ya dönen Spix’a macaw, kaçak avcıları da alt ederek dişisiyle bir araya gelmeyi başarıyordu. Ancak Disney’in ilham vermek istediği hayal gerçeğe dönüşmedi.

National Geographic’e konuşan filmin yönetmeni Carlos Saldanha, izleyicileri nesli tükenmekte olan kuşlar hakkında bilgilendirmek ve konuya dikkat çekmek istediklerini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera Türk

Share