Cadı değil ‘yumurta’ avı!

Twitter’da operasyon, ‘muhalifliğe’ bağlanıyor.

Cadı değil 'yumurta' avı!

Cadı değil ‘yumurta’ avı!

Twitter’da düşen takipçi sayıları ‘muhalifliğe’ bağlanıyor. Ancak elde edilen bilgilere göre kazın ayağı pek öyle değil. Operasyon muhaliflere değil, yumurta (sahte) hesaplara!

Gezi Direnişi, başta faiz lobisi, Yahudi diyasporası, OTPOR gibi türlü türlü ‘dış mihrak’a ihale edilirken, bu süreçte bir tek onun etkisinden sual olunmadı. Ekranda penguenler boy gösterirken, ‘ haber kaynağı’ olarak hayatın merkezinde o vardı.
Lakin iktidar ve muhalefet tabanının kozlarını ‘sanal’ olarak paylaştığı bu platform, son günlerde garip dedikoduların kaynadığı bir kazandan hallice! Timeline, hatırı sayılır miktarda takipçisini kaybeden kullanıcıların şikâyetlerine sahne.

Hedef ‘muhalifler’ mi?

Bunun en büyük nedeni, Twitter yönetiminin aldığı bir karar uyarınca ‘yumurta kafa’ (yani sahte) hesapların silinmesi… İpi çekilen bu hesaplar, pek çok kullanıcının takipçi sayısını düşürdü. Ancak mağdurların ağırlıkla ‘muhalif isimler’den oluştuğuna dair de yaygın bir kanı yok değil.

Mesela tiyatrocu Orhan Alkaya, tahminen üç yüz civarında takipçisinin silindiğini, ama sahte Orhan Alkaya hesabının ‘yumurta yumurta’ durduğunu söylerken, Mete Çubukçu ve Pervin Buldan gibi isimler de takipçi sayılarının azalmasına dikkat çekti.
Ancak bu sürecin en öne çıkan ‘mağdur’larından biri, gercekgundem.com’un 46 bin takipçili sahibi Barış Yarkadaş oldu. Evvela Yarkadaş’ın takipçi sayısında ufak bir düşüş yaşandı, sonra da hesabı bir süreliğine askıya alındı. Keza gazeteci Belma Akçura’nın da öyle.

Bazı muhalif isimler, Twitter ile Ankara arasındaki ‘uzlaşma’dan dolayı hükümeti eleştiren isimlere neşter atıldığını iddia ederken, Twitter cephesinden yapılan açıklamalar, bunun bir şehir efsanesi olduğunu kanıtlar nitelikte.

Mesela ‘muhalif’ diyemeyeceğimiz Erol Köse’nin takipçi sayısı yaklaşık 2 milyondan 900 bine inerken, İbrahim Tatlıses’in takipçi sayısı 100 bin azaldı. Başbakan Erdoğan ’ın bile 200 bin takipçisinin gittiği bir süreçte, muhalifler aleyhine bir operasyon yürütüldüğünü düşünmek gerçeklikten uzak gibi….
Öte yandan Twitter CEO’su Dick Costolo, hükümetle anlaşmaya varıldığı söylentilerini reddederken, muhalif hesapların kapatıldığını yalanladı. Costolo’ya göre Türkiye ’de karşıt görüşlerdeki gruplar birbirleri hakkında ‘spam’ bildiriminde bulunuyor.Yani bir numaralı zanlı, spam’leme sevdamız!

‘Endişeli modern’ tavrı

Teknoloji yazarı Deniz Ergürel’in AA’ya söylediklerine kulak verelim: “Twitter hem sahte hesapları kapatıyor hem de şikâyet almış bazı hesapların kullanımını askıya alıyor. Askıya alınmaların nedeni kullanıcıların politik görüşünden hoşlanmadığı kullanıcıyı spam’lemesi…”

Peki, bu kıyımdan hangi hesaplar nasibini aldı? Ergürel’e göre altı aydan uzun bir süre atıl durumda kalmış hesaplar kapatılıyor.

Sosyal medya uzmanı Mert Erdoğan’a göre ise ‘muhaliflere yönelik bir operasyon’ dedikodusu, ‘endişeli modern’ hassasiyetinin günümüze yansıması. Erdoğan, “Hesaplardaki düşüş, iktidara yakın isimlerde de görülüyor. Zaten Twitter ile hükümet arasında bir anlaşma da şimdilik söz konusu değil” diyor.

BTK Başkanı: Düzenleme doğru

Peki yaşananlarla devletin birebir ilgisi var mı? NTV’ye konuşan BTK Başkanı Tayfun Acarer, son günlerde sosyal medyada yaşananların detaylarını anlattı.

Acarer, “Türkiye’deki birtakım mağduriyetleri hesaba aldığımızda, her 10 kullanıcıdan en az bir tanesi sahte hesap mağduru. Birisinin hesabı kullanılarak başka kişilere hakaret edilebiliyor. Bu sorunlar sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yaşanıyor. Bu sebeple Twitter’ın yaptığı düzenlemenin doğru olduğuna inanıyorum” yorumunu yaptı.
Sahte hesapları tespit etmenin zor olduğunu belirten Acarer, “Bir başkasına yapılan hakaret her yönüyle suç olan bir eylem. Hatta geçtiğimiz hafta bazı sanatçıların birbirlerine mesaj attığı söyleniyor ama aslına bakarsanız bunun farkında bile değiller” dedi. Acarer’e göre kullanıcı sayılarının düşmesi çok ayrı bir konu: “Tam olarak sebebini bilmiyorum ama daha çok gerçek değil, kullanılmayan adreslerin silindiğini düşünüyorum.”
Kaynak:radikal.com.tr

Share