Akıllı telefon dolandırıcıları!

Cep telefonlarının kasaları orijinallerinin birebir aynı, içerik ve donanımları farklı, hatları ise sahte.

Akıllı telefon dolandırıcıları!

Akıllı telefon dolandırıcıları!

1500 ile 2 bin liralık akıllı telefonları kampanyayla 200-600 liraya sattıklarını iddia eden dolandırıcılar, yüzlerce tüketiciyi mağdur etti. Emniyet takipte.

Akıllı telefon sahibi olmak isteyen tüketiciler, internet , kısa mesaj veya çeşitli yöntemlerle satış yapan dolandırıcılar tarafından mağdur ediliyor. Akıllı telefon piasasına giren dolandırıcılar, fiyatı 2 bin lirayı bulan telefonların birebir Çin malı kopyasını orijinal olduğu iddiasıyla 200 liraya kadar düşebilen fiyatlarla satıyor. Bu durumdan çok sayıda tüketici mağdur olmuş durumda. Forum sayfalarında bu tip dolandırıcılıklara yer verilmiş durumda. Emniyet ise bu yöntemi kullanan dolandırıcıları takibe aldı.

NASIL DOLANDIRIYORLAR?

Dolandırıcıların yöntemi ise şöyle: Tüketicilerin telefonuna, Samsung S4 marka telefonu 449 liraya almaya hak kazandıklarını belirten bir kısa mesaj geliyor.

Bu mesajı alan tüketici, mesajda belirtilen iletişim numarasını arayarak sipariş veriyor.

Telefondaki kişi, alacağı telefonun orijinal olduğunu, kapıda ödeme imkanı olduğunu ve isterse ödeme yapmadan geri verebileceğini ifade ediyor. Ve bu süreçten sonra satış işlemi başlıyor.

Satıcı, kendisine alıcı tarafından yöneltilen sorulara göre telefonu almak isteyen kişinin teknoloji bilgisini ölçüyor. Alıcının bir anlamda telefondan ne kadar anladığını çözmeye çalışan satıcı, alıcıya son olarak elindeki telefonun tanıtım amacıyla sadece 20 kişiye satılacağını ve kampanyanın da sınırlı olduğunu ifade ediyor.

Böylelikle telefonu almak isteyen kişi, ucuz fiyata bulduğunu düşündüğü telefonu kaçırmamak için sipariş veriyor. Ancak telefon hemen kargoya verilmiyor. Satıcı hedeflediği satış rakamına ulaştığında telefonları toplu olarak göndermeyi tercih ediyor. Hedeflenen satış rakamına ulaşıldığında telefonlar alıcılara postalanıyor.

Satıcının göndermeyi tercih ettiği alıcılar, telefonu teslim aldığı ilk anda telefonun orijinal olmadığını fark edemiyor ve ödemeyi yapıyor. Sahte hatla sahte telefon satışı yapılıyor Alıcıya telefon kutuda gönderiliyor. Kutu içerisinde telefonun orijinal gibi görünmesi için tüm aksesuvarları ve kitapçıkları yer alıyor.

HAT SAHTE OLDUĞU İÇİN BİR KAÇ GÜN İÇİNDE KAPANIYOR

Satılan sahte telefon ‘android’ işletim sistemine sahip olduğu için telefonun menüleri de gerçeğine çok yakın. Bu yüzden telefondan fazla anlamayan biri kolaylıkla bu tuzaklara düşebiliyor. Ödemeyi yaptıktan sonra ise her şey bitiyor. Telefonunuzun sahte olduğunu fark etseniz bile iş işten geçiyor.

Sahte firma bilgileri veren kişi yada kişilere bir daha ulaşamıyorsunuz. Aradığınız numaraya bile ulaşamıyorsunuz. Çünkü satıcı açık hat olarak bilinen, başkası adına alınmış bir hat üzerinden sizinle iletişim kuruyor ve alışveriş bittikten kısa bir süre sonra numarayı yakalanmamak için bir daha kullanmıyor.

Satılan telefonların gerçeğiyle tek benzerliği kasası. Ne içeriği ne de telefonun donanımı gerçeğiyle aynı değildir. Bu ürünlerin IMEI numarası olarak bilinen seri numaraları da kayıtlı değil veya klonlanmış oluyor. Yani aldığınız sahte telefonu da kullanamıyorsunuz. Telefon bir süre sonra yurda kaçak sokulduğu veya IMEI bilgileri klonlandığı için kullanıma kapatılıyor.

TELEFON ALIRKER BUNLARA DİKKAT!

İnternet sitelerinde, kısa mesajla ve diğer çeşitli yollarla piyasa fiyatlarının çok altında yapılan satışlara şüpheli yaklaşılmalı. Satış yapan firmanın güvenilir olmasına dikkat edilmeli. Mağaza garantili olduğu belirtilen ürünlerden uzak durulmalı. Alacağınız telefonun değerini de teknoloji mağazalarından veya fiyat karşılaştırma hizmeti sunan internet sitelerinden öğrenmelisiniz. 2 bin lirayı bulan telefonların 500 liranın altında fiyata satılması imkansız.

Satın aldığınız telefonun donanımlarını ve özelliklerini de incelemelisiniz. Örneğin orjinalinde 16 GB dahili hafızaya sahip bir telefonun imitasyonu daha düşük bir depolama alanına sahip olabiliyor. Sahte telefonların kameralarının çözünürlüğü ve ekran kalitesi de oldukça düşük.
Kaynak:Radikal

Share